V napadu sta bila ubita dva človeka in eden ranjen. Foto: Reuters
V napadu sta bila ubita dva človeka in eden ranjen. Foto: Reuters
Iranski jedrski objekt
Do zdaj ubiti iranski znanstveniki naj bi bili povezani z jedrskim programom. Foto: EPA

Po poročanju iranskih medijev, ki se sklicujejo na priče, sta bombo na avtomobil znanstvenika namestila dva človeka, ki sta se pripeljala z motornim kolesom. V eksploziji v severnem delu iranske prestolnice je bil ubit profesor Mostafa Ahmadi Rošan in ranjena dva človeka.

32-letni Ahmadi Rošan je bil jedrski znanstvenik in je vodil oddelek v jedrskem objetku Natanz, ki je namenjen za bogatenje urana.

To ni prvič, da je bil iranski znanstvenik tarča bombnega napada. Natanko pred dvema letoma je bil pred svojim domom v Teheranu ubit ugledni profesor fizike Masud Ali Mohamadi, potem ko je v bližini njegovega avtomobila razneslo bombo, ki je bila nameščena na motornem kolesu.

Le nekaj mesecev pozneje, novembra leta 2010, je bil na podoben način kot zdaj ubit jedrski znanstvenik Madžid Šahriari, potem ko sta dva motorista blizu njegovega avtomobila podtaknila bombo.

Zadnji v nizu napadov na iranske jedrske znanstvenike se je zgodil julija lani, ko sta napadalca na motornem kolesu pred njegovim domom ubila jedrskega znanstvenika Dariuša Rezaja.

Izrael napovedal "nenavadne" dogodke
Pri vseh ubitih ni jasno, ali so sodelovali pri spornem iranskem jedrskem programu, za katerega na Zahodu domnevajo, da je namenjen razvoju jedrskega orožja, medtem ko Teheran zagotavlja, da gre za miroljuben program.

Za pretekle napade so iranske oblasti obtožile izraelsko tajno službo Mosad in tudi tokrat je bilo tako. Namestnik guvernerja Teherana je dejal, da je za atentat odgovoren Izrael, ki si želi "militarizacije" razmer in skuša vnesti nemir pred parlamentarnimi volitvami.

"Bomba je bila magnetna in enaka kot prejšnje, ki so jih uporabili za atentate na znanstvenike in so delo sionistov," je dejal Safarali Baratloo.

V torek je izraelski vojaški poveljnik Benny Gantz dejal, da lahko Iran v letu 2012 pričakuje še več "nenavadnih" dogodkov.