Italijani zahtevajo enakost pred zakonom za vse. Foto: EPA
Italijani zahtevajo enakost pred zakonom za vse. Foto: EPA

V Rimu so med manifestacijo pod geslom "V bran ustavi, če ne zdaj, kdaj?" raztegnili večmetrske italijanske zastave, nosili so kopije ustave in brali iz nje. Kdor je želel, je lahko simbolično posvojil člen ustave, ki mu je najbliže, je za TV Dnevnik poročala Mojca Širok.

"Ustava je v nevarnosti, ker skušajo v korist manjšine uničiti njen temelj. Ustava določa, da mora biti zakon enak za vse," je menila ena izmed udeleženk manifestacije. "Ustava tako, kot je napisana, prepoveduje, da bi vsak delal, kar se mu zljubi, zato je jasno, da jo tisti, ki vanjo ne verjamejo, napadajo," je dodal drugi udeleženec.

Na manifestacijah so podporo izražali predvsem sodstvu, ki je po ustavi odgovorno le državljanom in zakonu, ne pa politični oblasti. Manifestanti so menili, da so v Italiji ogroženi tudi javna šola, javna podpora kulturi in svobodno novinarstvo.

Civilnodružbena gibanja, prireditelji manifestacije, trdijo, da gre za državljansko in ne politično pobudo, čeprav so dogodek podprli številni opozicijski politiki in politične stranke, je še poročala rimska dopisnica RTV Slovenija.

Za vladno koalicijo so demonstrirali predvsem običajni levičarski privilegiranci, kot so zapisali v dnevniku Il Giornale, ki je v lasti predsednika vlade Silvia Berlusconija.