Nekateri komentatorji pravijo, da je Berlusconi vojsko v Neapelj poslal, da bi si dvignil priljubljenost pred lokalnimi volitvami. Foto: EPA
Nekateri komentatorji pravijo, da je Berlusconi vojsko v Neapelj poslal, da bi si dvignil priljubljenost pred lokalnimi volitvami. Foto: EPA

Okoli 170 vojakov je z več kot 70 tovornjaki začelo čistiti okoli 4.100 ton smeti. Prebivalci Neaplja se zaradi ponovnega kopičenja kupov smeti in vedno višjih temperatur spopadajo z zelo neprijetnim vonjem in nevarnostjo širjenja bolezni.

Jezni Neapeljčani so v preteklosti večkrat zažgali kupe smeti. Tamkajšnji gasilci so v nedeljo pogasili kar 28 požarov, ki so jih med smetmi zanetili prebivalci, da bi tudi tako izrazili nezadovoljstvo z razmerami.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je pred tednom dni mestu obljubil pomoč italijanskih vojakov, hkrati pa ostro kritiziral tamkajšnje oblasti, ker še vedno ne znajo najti rešitve za težavo, ki mesto pesti že leta. Vojska je na pomoč pri spopadanju s kupi smetmi priskočila že leta 2008.

Lokalnim oblastem po Berlusconijevem mnenju še vedno ni uspelo pripraviti javnega razpisa za gradnjo dveh sežigalnih peči, hkrati pa trdijo, da je za krizo krivo pomanjkanje infrastrukture, potrebne za obdelavo smeti. Strokovnjaki menijo, da bi potrebovali še najmanj tri leta za vzpostavitev infrastrukture, potrebne za predelavo smeti, ki jih pridelajo v mestu in njegovi okolici.