Kalčke so uporabljali za solate. Foto: Reuters
Kalčke so uporabljali za solate. Foto: Reuters
Nemci še iščejo izvor bakterije

Prvih 23 od 40 opravljenih laboratorijskih testov na kalčkih z osumljene biokmetije pri Uelznu na Spodnjem Saškem so pokazali, da ti ne vsebujejo bakterije E. coli, je v Hannovru danes sporočilo ministrstvo za varstvo potrošnikov Spodnje Saške. Preostalih 17 vzorcev še preiskujejo.

Zdravstvene oblasti Spodnje Saške so v nedeljo kot mogoč vzrok za okužbe z E. coli navedle kalčke, vzgojene na omenjeni kmetiji v tej zvezni deželi na severu Nemčije. Ob tem so tudi izdale opozorilo pred uživanjem surovih kalčkov, a ker še ni vseh dokazov, velja opozorilo tudi za kumarice, paradižnik in solato, še posebej na severu Nemčije.

Kmetijo so medtem že zaprli, čeprav oblasti opozarjajo, da vira izbruha še ni mogoče nedvoumno potrditi, uradni testi pa še niso pokazali vsebnosti bakterije.

Farma goji širok nabor kalčkov, med njimi adzukija, alfalfe, brokolija, graha, leče in mungo fižola, iz semen, uvoženih iz različnih držav. Vse kalčke gojijo za solate, Nemcem pa so že svetovali, naj jih nehajo jesti.

2.150 okuženih
S kmetijskega ministrstva Spodnje Saške so sporočili še, da so številne restavracije, v katerih so ljudje jedli, preden so zboleli, v zadnjem času naročale kalčke, ob tem pa ne izključujejo možnosti, da so že vse okužene kalčke predelali in prodali.

Nemške oblasti so predtem prst uperjale v španske farme, češ da je treba vir iskati tam. Zaradi tega je Španija napovedala, da bo zahtevala povrnitev škode, ki so jo zaradi lažnih obtožb iz Nemčije utrpeli španski kmetje.

Samo v Nemčiji se je z E. coli oz. z Ehecem okužilo 2.150 ljudi, 21 ljudi je umrlo v Nemčiji, en človek pa na Švedskem.

Nemci še iščejo izvor bakterije