Kosovski Albanci se odločajo za zapustitev domovine. Foto: Reuters
Kosovski Albanci se odločajo za zapustitev domovine. Foto: Reuters
Kosovci množično odhajajo v EU

V soboto je madžarska policija na južni meji s Srbijo pridržala več kot tisoč nezakonitih priseljencev, od katerih jih je 991 prišlo s Kosova. Med 1.022 pridržanimi je bilo še 18 Afganistancev, drugi pa so bili Iračani, Kubanci, Sirci in Somalci. Največjo skupino nezakonitih priseljencev so na meji ustavili sredi dneva, v njej pa je bilo 157 Kosovcev in osem Afganistancev. Vsi so zaprosili za azil.

V prestolnici Budimpešti so v soboto brez dokumentov prijeli 133 Kosovcev, danes pa še 121 na mednarodnih vlakih. V petek so na meji ustavili 1.269 nezakonitih imigrantov, od tega 1.233 kosovskih Albancev.

Po poročanju kosovskih medijev se s Kosova na pot v države Evropske unije odpravlja vse več ljudi, predvsem zaradi težkih gospodarskih razmer v najmlajši evropski državi, ki je neodvisnost razglasila leta 2008. V zadnjih dveh mesecih naj bi jih s trebuhom za kruhom v tujino odšlo kar več deset tisoč.

Madžarska policija je sporočila, da je samo januarja v državo nezakonito skušalo priti okoli 10.000 kosovskih Albancev, kar pa naj bi bilo po poročanju medijev samo 20 odstotkov tistih, ki prek gozdov, polj in kanalov skušajo priti v zahodne države.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je v petek dejal, da so kosovski Albanci v zadnjem času na srbske oblasti naslovili 60.000 zahtevkov za izdajo srbskega potnega lista.

Prebivalci Kosova, ki jih je 1,8 milijona, za vstop v države EU-ja namreč potrebujejo vizum, medtem ko lahko srbski državljani prosto potujejo v večino od 28 članic Unije.

Kosovci množično odhajajo v EU