Uživanje pasejga mesa ima na Kitajskem večstoletno tradicijo. Foto: Reuters
Uživanje pasejga mesa ima na Kitajskem večstoletno tradicijo. Foto: Reuters
Kitajska
Nam se obračajo, Kitajcem pa polnijo želodci. Foto: EPA

Pasje meso pri okusu primerjajo z ovčetino in Kitajci mu pripisujejo zdravilne učinke. A uživanje pasjega mesa je še posebej sporno zaradi ravnanja z živalmi, saj pse oderejo žive še preden jih ubijejo. Večina psov, ki končajo na kitajskih krožnikih, sicer vzrejajo posebej za prehrano in jih zakoljejo nekje, ko so stari med šest in 12 mesecev.

Pasje farme se širijo po vsej Kitajski, in če pogledamo njihovo donosnost to tudi ni čudno. Vzreja psov za prehrano je namreč trikrat biolj dobičkonosna kot vzreja perutnine in štirikrat bolj donosna kot prašičereja. Kitajski pasjerejci pričakujejo, da bo v nekaj letih njihova panoga tako donosna kot govedoreja in ovčereja.

Pred zakolom še mučenje
Zaradi velikega povpraševanja se kitajski pasjerejci ozirajo po evropskih pasmah, čeprav te težko dobijo zaradi nasprotovanja Evropejcev uživanju pasjega mesa. Nekateri kitajski trgovci se do psov zato dokopljejo s prevarami. Tako so od nekega novozelandskega pasjerejca skušali kupiti bernardince s pretvezo nakupa za potrebe policije. A so se prej očitno pozabili pozanimati o bernardincih, saj jih za policijske pse ne uporabljajo v nobeni državi na svetu.

Večina psov, ki so namenjeni za hrano, vse svoje življenje preživi v krutih razmerah. Od skotitve so zaprti v tesnih kletkah, kjer so pogosto podvrženi poškodbam, še posebej ob prevozih. Tudi zakol poteka na krut način in pogosto so pred tem pretepeni, da bi se izločilo kar največ adrenalina, s čimer po mnenju nekaterih pasje meso okrepi človekovo spolno moč.

V kar nekaj azijskih državah so že sprejeli zakone, ki prepovedujejo užiavnje pasjega mesa. Če je to dovoljeno na po vsej Kitajski, pa je ubijanje in uživanje psvo prepovedano v Hongkongu. Podobno zakonodajo so sprejeli tudi na Filipinih, Tajvanu in v Južni Koreji.

Uporabnice in uporabnike portala opozarjamo, da je vsebina fotografij agencije Reuters lahko moteča.