Posledice nočnega nasilja mečejo precej žalostno luč na britansko prestolnico. Foto: Reuters
Posledice nočnega nasilja mečejo precej žalostno luč na britansko prestolnico. Foto: Reuters
David Cameron
David Cameron je predčasno končal svoje počitnice, za četrtek pa je sklical tudi izredno zasedanje britanskega parlamenta. Foto: EPA
London
Policisti in gasilci so znova preživeli pestro noč, saj so morali posredovati v številnih izgredih in gasiti ogromno požarov. Foto: EPA
London
Jezna mladina zažiga smetnjake in avtomobile, meče steklenice in opeke ter pustoši po trgovinah. Foto: EPA
Kaotičen London

Podrobnosti incidenta še niso znane, BBC pa je poročal, da je v nemirih umrl 26-letni moški, ki so ga ustrelili v enem izmed avtomobilov na ulici v južnem londonskem predelu Croydon. To je prva smrtna žrtev nemirov, ki v Londonu divjajo od sobote ponoči.

Cameron obljubil močno okrepitev policijskih enot
Britanski premier David Cameron je zaradi nemirov prekinil svoje počitnice v Italiji in se v ponedeljek zvečer vrnil na Otok, za dopoldne pa je sklical izredni sestanek vladne krizne službe Cobra. Po sestanku je obljubil, da bo vlada storila vse potrebno, da v državi po najhujših izgredih v zadnjih desetletjih znova vzpostavi red. Cameron je dejanja izgrednikov označil za gnusna in dejal, da pri nasilju ne gre za nič drugega kot kriminal.

Britanski premier je napovedal tudi več kot podvojitev policijskih enot, tako da se bo število policistov, ki bodo patruljirali po londonskih ulicah, s 6.000 povečalo na 16.000.

V četrtek se bodo v poslanske klopi predčasno vrnili poslanci, saj je Cameron sklical izredno zasedanje parlamenta. Premier bo nagovoril poslance, nato pa bodo razpravljali o nasilju ter "stopili skupaj v obsojanju zločinov in v odločenosti, da obnovijo prizadete skupnosti".

MARK DUGGAN NI STRELJAL NA POLICIJO

Britanec Mark Duggan, čigar smrt je sprožila izgrede v VB, ni streljal na policijo, so pokazali danes objavljeni izsledki preiskave. Kot je sporočil Scotland Yard, na prizorišču streljanja, v katerem je policija v četrtek ubila Duggana, niso našli nabojev iz orožja 29-letnika iz Tottenhama. Policija je po incidentu najprej sporočila, da je začel streljati Duggan, policisti pa so delovali v samoobrambi. 29-letnik je bil ustreljen v prsi, medtem ko je sedel v taksiju. Danes so pojasnili, da niso našli dokazov, da je Duggan streljal. Obdukcija pa je pokazala, da je bil ustreljen dvakrat, v prsi in desno roko. Obakrat naj bi ga ustrelil isti policist, izhaja iz rezultatov preiskave.

Nasilje zaradi neustrezne politike vlade?
Nekateri komentatorji so izbruh nasilja pripisali strogim vladnim varčevalnim ukrepom, predvsem krčenju socialnih pravic. Številni nasilneži namreč prihajajo iz delov prestolnice, kjer vlada visoka brezposelnost, mnogi pa se čutijo odtujene od družbe. "Nimamo služb, nimamo denarja. Slišali pa smo, da nekateri dobivajo določene stvari zastonj. Zakaj ne mi?" je za Reuters dejal eden izmed mladih v Hackneyju, soseski na vzhodu Londona.

Pritiski na premierja Camerona, ki je z varčevalnimi ukrepi zmanjšal tudi socialne pravice, naj naredi več za revne predele britanske prestolnice, se bodo po nasilnih izbruhih zagotovo še povečali.

Nasilje se širi po številnih predelih Londona
V Londonu so se že tretjo noč zapored nadaljevali izgredi in nasilje, ki so se iz britanske prestolnice razširili tudi v druga mesta na Otoku. Nemiri, nasilje, vandalizem in pustošenje so se iz Tottenhama na severu Londona, kjer so se začeli, tretji dan razširili še v predele Enfield, Lewisham, Hackney, Peckham, Woolwich, Ealing in Camden, pa tudi v Notting Hill. Nasilje se je razširilo tudi v druga mesta, med katerimi so Birmingham, Liverpool, Manchester in Bristol.

Posamezne skupine so vso noč nadaljevale uničujoče požigalske pohode, zamaskirana mladina je uničevala trgovine, nakupovalna središča in številne druge zgradbe, razbijali in zažigali so avtomobile ter podirali in razbijali smetnjake ter nakupovalne vozičke, metali so steklenice in opeke, kradli avtomobile ter se spopadali s policijo. Številne restavracije in trgovine so v strahu pred plenilskimi pohodi v ponedeljek predčasno zaprle svoja vrata, po poročanju policije pa so se proti jutru izgredi umirili.

Po poročanju tujih medijev naj bi se mladi organizirali prek prenosnih telefonov in spletnih socialnih omrežij.

Londonski policisti poklicali okrepitve
Zaradi nemirov, ki so najhujši v zadnjih nekaj desetletjih, je policija poklicala okrepitve, londonskim možem v modrem je na pomoč priskočilo kar 1.700 policistov iz drugih delov države. Zaradi izgredov so samo v Londonu aretirali 334 ljudi, 69 so jih obtožili različnih prekrškov, približno 100 pa so jih prijeli v Birminghamu. Londonski gasilci so se v nekem trenutki znašli brez zadostnega števila vozil za gašenje požarov, zato so tudi oni poklicali okrepitve.

Zaradi nemirov v Londonu so odpovedali prijateljsko nogometno tekmo med Anglijo in Nizozemsko na slovitem Wembleyju, saj policija ne more zagotoviti zadostnega števila policistov za normalno varovanje tekme.

Slaba luč na prireditelja olimpijskih iger
Oblasti v Londonu so nasilneže označile za kriminalce, ob tem pa vztrajajo, da nemiri ne bodo imeli prav nobenega vpliva na priprave na poletne olimpijske igre naslednje leto, čeprav televizijski posnetki gorečih zgradb in vandalizma ne mečejo najboljše luči na podobo Londona. Tudi londonski župan Boris Johnson je skrajšal svoje počitnice in se predčasno vrača v mesto.

Nasilje je sprožila smrt 29-letnega Marka Duggana, očeta štirih otrok, ki je v še ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl v četrtkovem streljanju s policijo. Policija je že izrazila obžalovanje zaradi dogodka in pojasnila, da preiskava poteka, predeli Tottenhama pa so še vedno zapečateni. Po incidentu so v noči na nedeljo v Tottenhamu izbruhnili prvi nemiri, ki so se s severa v naslednjih dneh razširili še na druge predele prestolnice.

Kaotičen London