V Liegeu se je zbralo 50 voditeljev držav. Foto: Reuters
V Liegeu se je zbralo 50 voditeljev držav. Foto: Reuters
Spomin na izbruh svetovne morije

Liege je bil za prizorišče osrednje slovesnosti ob obletnici izbruha prve svetovne vojne izbran, ker je bilo to mesto v prvih dneh avgusta leta 1914 branik pred vpadom nemških sil. Ob poostrenih varnostnih ukrepih so se na slovesnosti ob spominskem znamenju ob stolpu Cointe nad mestom zbrali voditelji in predstavniki okoli 80 držav.

Po besedah belgijskega kralja Filipa je prva svetovna vojna opomnik, "da se spomnimo naše odgovornosti in združimo ljudi".

Povezave z Ukrajino
Spomin na nemško invazijo na Belgijo pred sto leti je francoski predsednik Francois Hollande v nagovoru očitno povezal z dogajanjem v Ukrajini. "Kako bi lahko bili danes nevtralni, ko se ljudje nedaleč od Evrope borijo za svoje pravice?" je dejal. "Ne smemo biti nevtralni. Evropa mora izpolniti svojo odgovornost do Združenih narodov," je dodal.

Na ukrajinsko krizo je spomnil tudi britanski princ William: "Dogodki v Ukrajini so dokaz za dejstvo, da nestabilnost še vedno ogroža našo celino."

Nemški predsednik Joachim Gauck je povedal, da je Berlin prvo svetovno vojno sprožil po vojaški logiki in da je takoj postalo jasno, da so pogodbe postale neveljavne, standardi civilizacije pa nični.

Poleg Liegea je pozornost usmerjena tudi v belgijsko mesto Mons ob meji s Francijo, kjer so na bojišče stopili in umrli prvi britanski vojaki, potem ko sta si Francija in Velika Britanija prizadevali zaustaviti napredovanje nemške vojske.

"Najbolj kataklizmičen dogodek"
Začetka prve svetovne vojne so se spomnili tudi na drugem koncu sveta. Več deset tisoč Avstralcem in Novozelandcem sta se z nagovori poklonila avstralski premier Tony Abbott in njegov novozelandski kolega John Key. Prva svetovna vojna je bila po besedah Abbotta "najbolj kataklizmičen dogodek v človeški zgodovini, ki je verjetno privedel do vzpona komunizma, nacizma, druge svetovne vojne in hladne vojne".

Med letoma 1914 in 1918 je bilo ubitih okoli 17 milijonov vojakov in civilistov.

Spomin na izbruh svetovne morije