Italijanski premier ni navdušen nad poročanjem nekaterih medijev o njegovem zasebnem življenju. Foto: EPA
Italijanski premier ni navdušen nad poročanjem nekaterih medijev o njegovem zasebnem življenju. Foto: EPA
Napisi na majicah nekaterih protestnikov

Svoboda obveščanja v Italiji obstaja. Žal obstaja tudi svoboda blatenja.

Italijanski zunanji minister Franco Frattini.
Novinarji proti Berlusconijevim pritiskom

Organizatorji protesta trdijo, da se je shoda na osrednjem rimskem trgu Piazza del Popolo udeležilo 300.000 novinarjev, članov opozicijskih skupin in predstavnikov delavskih sindikatov, po drugih ocenah jih je bilo pol manj. Nekateri protestniki so nosili majice z napisom "zdaj lahko tožiš tudi mene".

Italijanski premier je proti dvema levičarskima časopisoma - La Republici in L'Unita - in nekaterim časopisom v Španiji ter Franciji, ki so poročali o njegovem zasebnem življenju oziroma o spolnem škandalu, v katerega je Berlusconi vpleten od maja lani, vložil tožbe v skupni višini štiri milijone evrov.

"Boj moramo nadaljevati"
"Ta protest je dokaz, da so Italijani še vedno odzivni in da so se sposobni upreti. Boj za svobodo medijev v Italiji moramo zdaj še odločneje nadaljevati," je dejal voditelj opozicije Dario Franceschini. Protesta se je udeležil tudi priljubljeni italijanski novinar Michele Santoro, ki je zaradi političnega šova "Annozero" na postaji RAI2 pogosto tarča ostrih kritik italijanskega premierja. "Ustrahovanje in grožnje novinarjem, napadi na medije so stalni," je na shodu povedal predstavnik Italijanske zveze za tisk Lorenzo Santelli.

Berlusconi stopnjuje pritisk
Kot premier ima Berlusconi velik vpliv na državno televizijo RAI, on ali člani njegove družine pa nadzirajo dnevne in tedenske časopise ter največjo založbo v državi.

Berlusconi, ki ima v lasti še tri televizijske postaje, se obtožb o navzkrižju interesov med svojim političnim imperijem in politično vlogo otepa, vse odkar je stopil na politični parket pred 15 leti. Odkar pa se je lani tretjič vrnil na oblast, postaja vedno nestrpnejši do medijske pozornosti in poskuša utišati tiste, ki ga kritizirajo, pravijo njegovi kritiki.

"Farsa malopridnežev in protiitalijanov"
Berlusconi je protest obsodil in ga označil za "farso". "Svoboda v Italiji je večja kot v kateri koli drugi zahodni državi," je dejal medijski magnat. Obtožbe na svoj račun v povezavi s spolnim škandalom zavrača in trdi, da je žrtev klevetanja. Novinarje, ki mu niso naklonjeni, je označil za "malopridneže" in "protiitalijanske".

Shod se je zgodil dva dni za tem, ko je oseba v središču spolnega škandala med pogovorno oddajo izjavila, da je premier vedel, da je spremljevalka. Premierjevi privrženci menijo, da je njen nastop na državni televiziji dokaz, da medijska svoboda v državi ni omejena. "Svoboda obveščanja v Italiji obstaja. Žal obstaja tudi svoboda blatenja," je dejal italijanski zunanji minister Franco Frattini.

Freedom House: Delna medijska svoboda
Letošnje poročilo organizacije Freedom House o neodvisnosti medijev je stanje svobode medijev v Italiji znižalo na "delno svobodni", državo pa uvrstilo na 73. mesto od 195. Vodja Novinarjev brez meja (RSF) Jean-Francois Julliard je v petek sporočil, da je Berlusconi na dobri poti, da postane prvi predsednik kakšne evropske vlade, ki ga bo organizacija uvrstila na svoj seznam kršilcev svobode medijev.

Julliard se je odzval tudi na nedavni Berlusconijev poziv podjetnikom, naj ne objavljajo oglasov v italijanskem časopisu La Repubblica. "Podobne primere poznamo samo v Belorusiji in Zimbabveju," je dejal.

Napisi na majicah nekaterih protestnikov

Svoboda obveščanja v Italiji obstaja. Žal obstaja tudi svoboda blatenja.

Italijanski zunanji minister Franco Frattini.
Novinarji proti Berlusconijevim pritiskom