Foto:
Foto:
Poljska
Obama se je poklonil spominu na žrtve lanske letalske nesreče pri Smolensku, v kateri je umrl tudi tedanji poljski predsednik Leck Kaczynski. Foto: Reuters
Bronislaw Komorowski, Danilo Türk
Slovenski in poljski predsednik sta skupaj slavnostno odprla Slovenski trg v Varšavi. Foto: EPA
Slovenski trg v Varšavi

"Veselim se predsedovanja Poljske Evropski uniji," je drugi dan obiska v Varšavi, kjer se je v petek udeležil vrha voditeljev držav Srednje in Vzhodne Evrope, dejal predsednik ZDA. Poljska bo EU-ju predsedovala v drugi polovici letošnjega leta. Obama je dodal, da mora Poljska državam, kot je Ukrajina, ki se bo morda nekega dne pridružila EU-ju, pokazati pot demokratičnih reform. Poljski prehod v demokracijo v zadnjih dveh desetletjih je postavil tudi kot vzor za arabski svet, kjer potekajo protirežimski protesti.

Walesa se je srečanju odpovedal
Obama se je srečal z aktivisti sindikata Solidarnost, ki so odigrali ključno vlogo pri strmoglavljenju komunizma, in jih pozval, naj svoje izkušnje, ki so privedle do padca komunizma, delijo z ljudmi na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ki si želijo večjih svoboščin. S predsednikom ZDA naj bi se sešel tudi legendarni vodja Solidarnosti Lech Walesa, a se je ta srečanju odpovedal.

Slovenski trg v Varšavi
V Varšavi so slovesno odprli Slovenski trg na stičišču Wisniowe ulice in ulice Krzysztofa Komedy v neposredni bližini slovenskega veleposlaništva na Poljskem. Slovesnega odprtja se je udeležil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki se je v poljskem glavnem mestu udeležil 17. vrha voditeljev Srednje in Vzhodne Evrope.

Belorusija negativno vpliva na celotno regijo
Kritične besede je Obama namenil Belorusiji, kjer politične nasprotnike predsednika Aleksandra Lukašenka zapirajo in pretepajo. "Belorusija drsi v preteklosti, zato je pomembno, da sodelujemo, čemur smo se že zavezali, pri krepitvi civilne družbe, pri reformnih prizadevanjih v tej državi," je povedal Obama in opozoril, da bi lahko represivne akcije v Belorusiji negativno vplivale na celotno regijo, zaradi česar bi lahko bili vsi manj varni.

Dogovor o gostitvi vojaških letal
S poljskim premierjem Donaldom Tuskom je Obama govoril o dvostranskem sodelovanju med državama, tudi o ameriški vojaški navzočnosti na Poljskem, za kar si Varšava prizadeva že desetletje. Prav tako je Obama napovedal, da si bo prizadeval za olajšave vizumskega režima za Poljake. Tusk in Obama sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju in sodelovanju v energetiki.

Poljska in ZDA so se v okviru vojaškega sodelovanja že dogovorile, da bo v okviru spremenjenega načrta protiraketnega ščita gostila ameriške prestreznike raket, pred obiskom Obame pa je Bela hiša oznanila načrte, da naj bi okoli 16 vojaških letal tipa F-16 iz ameriškega vojaškega oporišča v Italiji premestila na Poljsko, ki naj bi vojaška letala ciklično gostila od leta 2013.

Poljska ena najtesnejših zaveznic ZDA
Ker je načrtovana postavitev prestreznikov raket razjezila Rusijo, je Obama ponovil, da je sistem protiraketne obrambe nekaj, pri čemer bi morala Moskva in Washington sodelovati, saj se oba spopadata z zunanjimi grožnjami. "Poljska je ena naših najmočnejših in tesnejših zaveznic na svetu in je voditeljica v Evropi. V tej regiji si želimo ustvariti okolje, v katerem sta mir in varnost samoumevna. To ni dobro le za to regijo. To je dobro tudi za ZDA in vedno bomo ob strani Poljske," je svojim gostiteljem zagotovil visoki ameriški gost.

Obama je skušal Poljsko skušal pomiriti, da njegova prizadevanja za krepitev odnosov z Rusijo ne predstavljajo grožnje Srednji in Vzhodni Evropi. Poljska je namreč zelo sumničava do Moskve, češ da si skuša povrniti vpliv v nekdanjih sovjetskih republikah in na interesnih območjih. Sam obisk ameriškega predsednika v Varšavi naj bi pokazal, da jo Washington vidi kot ključnega partnerja v regiji.

Slovenski trg v Varšavi