Mubaraka so na sodišče pripeljali na vozičku. Foto: Reuters
Mubaraka so na sodišče pripeljali na vozičku. Foto: Reuters
Odzivi na Mubaraka iz arabskega sveta
Mubaraka pripeljali pred sodnika

Protestniki so bili ubiti med ljudsko vstajo v začetku leta, ki je Mubaraka po skoraj 30 letih vladanja prisilila k odstopu. Začetek zgodovinskega sojenja proti njemu spremljajo po vsem Egiptu.

Mubarak je obtožbe zavrnil z odločnim glasom iz bolniške postelje, na kateri so ga dve uri predtem pripeljali v sodno dvorano. "Tovrstnih zločinov nisem zagrešil," je še dodal. Če bo sodišče odločilo, da je kriv obtožb, mu grozi tudi smrtna kazen.

Za nedolžna sta se izrekla tudi njegova sinova Ala in Gamal, ki se v okviru istega sojenja branita obtožb o korupciji. Oba sta med obravnavo ves čas ščitila očeta pred televizijskimi kamerami in se pogovarjala z njim.

Poleg trojice so na zatožno klop v istem postopku sedli še nekdanji notranji minister Habib Al Adli in šest nekdanjih policijskih poveljnikov.

"Nezakonito" sojenje
Mubarakovi odvetniki so med drugim trdili, da je sojenje nezakonito, ker je združeno s procesom proti Al Adliju. Odvetniki žrtev protirežimskih protestov so medtem Mubaraka obtožili, da je namerno naročil uboje protestnikov. Za vse obtožence so zahtevali "najostrejšo kazen".

83-letni nekdanji predsednik se je v javnosti pojavil prvič po odstopu 11. februarja. Vse odtlej je živel v letovišču Šarm el Šejk ob Rdečem morju, od aprila pa prestaja pripor v tamkajšnji bolnišnici, kamor so ga prepeljali po srčnem napadu.

Sodnik Ahmed Refaat je po koncu štiriurne obravnave odločil, da se bo sojenje nadaljevalo 15. avgusta in da morajo Mubaraka iz bolnišnice v Šarm el Šejku prepeljati v bolnišnico blizu Kaira. Nadaljevanja sojenja se morajo udeležiti vsi obtoženci, je še odločil sodnik, ki je na prošnjo obrambe dovolil, da Mubarakovo zdravstveno stanje v tem času nadzoruje onkolog. Mubarak naj bi imel po nepotrjenih poročilih raka.

Gre za prvo sojenje nekdanjemu voditelju države v zgodovini Egipta, ki je pritegnilo pozornost Egipčanov po vsej državi. Pred prizoriščem sojenja na policijski akademiji v Kairu so občasno izbruhnili spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki. Ti so po pisanju AP izraz močnih čustev ob sojenju človeku, ki je predtem 29 let z nesporno močjo vladal Egiptu.

Odzivi na Mubaraka iz arabskega sveta
Mubaraka pripeljali pred sodnika