Kolona prebežnikov se vije iz Budimpešte. Foto: Reuters
Kolona prebežnikov se vije iz Budimpešte. Foto: Reuters
Madžarska
Prebežniki od madžarske policije zahtevajo, da jim pusti nadaljevati pot proti Nemčiji. Foto: Reuters
false
Moški na Madžarskem je pred policisti na tirnice vrgel sebe, svojo ženo in otroka, in vztrajal, da ne želi v begunsko taborišče. Foto: AP
false
Številni prebežniki na Madžarskem zavračajo hrano in vodo, saj želijo le nadaljevati pot v Nemčijo. Foto: Reuters
false
Madžarski premier Viktor Orban trdi, da begunska kriza ni težava Evrope, temveč Nemčije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policija v Budimpešti si medtem na železniški postaji Keleti še naprej prizadeva, da bi v begunsko taborišče prepeljala čim več od 3.000 ljudi, ki so ujeti na postaji. Foto: Reuters
Prebežniki peš iz Budimpešte do Avstrije
Reševanje begunske krize

Z železniške postaje Keleti v Budimpešti se je več sto beguncev, ki so več dni zaman čakali na vlake proti Zahodu, peš odpravilo proti Avstriji. V koloni beguncev so tudi družine z majhnimi otroki. "Če potujemo v majhnih skupinah, nas policija lahko aretira, a skupaj smo močni," je poudaril mladenič iz Alepa v Siriji.

Številni v skupini v rokah nosijo podobo nemške kanclerke Angele Merkel, ki je postala priljubljena med begunci zaradi njenega sočustvovanja do njihovih težav.

Zvečer se je madžarska vlada odločila, da bo po prebežnike poslala avtobuse, ki jih bodo prepeljali do meje z Avstrijo. Avtobusi so namenjeni tudi za prebežnike, ki čakajo na železniški postaji v Budimpešti. "To ne pomeni avtomatično, da lahko zapustijo državo. Čakamo na odziv avstrijske vlade," so sporočili iz kabineta madžarskega premierja.

Na železniški postaji Keleti se je vnel spopad med desničarskimi skrajneži in prebežniki, a so se pozneje razmere umirile. Prebežniki si želijo, da bi se vkrcali na avtobuse za Avstrijo in Nemčijo, vendar jim je to onemogočeno.

Madžarske železnice so v četrtek sporočile, da do nadaljnjega s postaje Keleti ne bo odpeljal noben mednarodni vlak za Zahodno Evropo. Vlaki proti Avstriji sicer vozijo, a le do meje.

V Bicskeju je umrl pakistanski prebežnik iz skupine okoli 350 prebežnikov, ki so pobegnili s tamkajšnje železniške postaje. Madžarska policija je sporočila, da je Pakistanec umrl, ko je z glavo padel na železniške tire. Ob tem so še zatrdili, da policisti niso lovili pobegle skupine prebežnikov.

Pobeg prebežnikov
Iz dveh begunskih centrov na Madžarskem je čez dan pobegnilo nekaj sto prebežnikov. Najprej je okoli 300 prebežniki pobegnilo iz begunskega centra Roszke v bližini srbske meje, nato pa še skupina 64 prebežnikov iz centra v mestu Bicske v osrednjem delu države.

Prebežniki iz Roszkeja so se odpravili proti avtocesti, ki povezuje južni del države s prestolnico Budimpešto. Policija je lovila prebežnike, zato je zaprla avtocesto, prav tako so se odločili za zaprtje glavnega mejnega prehoda s Srbijo.

Posebne policijske enote so obkolile begunski center, saj obstaja nevarnost, da bi iz njega pobegnilo preostalih 2.300 prebežnikov. Ti namreč zahtevajo, da so v dveh urah izpolnjene njihove zahteve, sicer bodo pobegnili.

Madžarska oblast je v četrtek "očitno prelisičila" več sto prebežnikov, da so se po dveh dneh bivanja na glavni železniški postaji Keleti v Budimpešti le povzpeli na vlak, za katerega so tudi kupili vozovnico. A kaj, ko jih niso prepeljali v državo, v katero so namenjeni - Nemčijo, temveč so jih odpeljali proti begunskemu centru v Bicskeju.

V Bicskeju, ki je od prestolnice oddaljen dobrih 40 kilometrov, so prebežnike na tamkajšnji železniški postaji pričakale oborožene policijske enote. Na postaji je zavladalo kaotično stanje, saj prebežniki niso hoteli izstopiti iz vlaka. Nekateri na vlaku so držali napise 'Ne otroke v taborišča' in 'Rešite naše duše, smo otroci'. Po poročanju Guardiana je neki moški potegnil svojo ženo in otroka na tirnice in pri tem ponavljal: "Od tu se ne bomo premaknili." Moškega je pozneje policija aretirala in ga odpeljala.

"Ne v taborišče, ne v taborišče!" pa je vzklikala skupina prebežnikov v podvozu postaje. Nekateri so se s policijo celo spopadli in zbežali spet v vagon, iz katerega se niso želeli premakniti. Zaradi vročine v vagonu je policija prebežnikom ponudila ustekleničeno vodo, a so jo zavrnili in zagrozili z gladovno stavko. Ko so jim prostovoljci pozneje ponudili hrano, so zavrnili tudi to. "Ne potrebujemo vode in hrane. Spustite nas v Nemčijo."

Policija je zato razglasila posebno območje in z njega odstranila celo novinarje, ki pa so se pozneje lahko vrnili. Policija je za desnousmerjeno televizijo HirTV sporočila, da bodo počakali na odhod medijev in da bodo šele potem prebežnike odpeljali v taborišče.

Prebežniki naj bi zato vzklikali: "Mediji, mediji, ne odidite!" Slišati je bilo celo: "Raje umrem v Siriji kot na Madžarskem." Razmere v begunskem taborišču v Bicskeju, kjer številni spijo v šotorih, naj bi bile med najslabšimi na Madžarskem, poroča Guardian. V petek so prebežniki privolili, da prostovoljno zapustijo vlak in jih premestijo v bližnji begunski center.

"Ne hodite v Evropo!"
Madžarski premier Viktor Orban ob vsem tem ostaja neomajen. Vsaj sodeč po izjavah, med katerimi je tudi ta, da "bomo postali manjšina v svoji državi". "Realno je, da Evropo ogroža množični pritok ljudi, več deset tisočih, ki prihajajo v Evropo ... Če danes govorimo o več 100.000, bomo naslednje leto govorili o milijonih," je izjavil po poročanju Reutersa. Ob tem je v četrtek v Bruslju napovedal, da Madžarska razmišlja, da bi ograjo gradila tudi na meji s Hrvaško. 175-kilometrska ograja, ki jo država gradi na meji s Srbijo, bo končana v kratkem.

Orban je prebežnike še opozoril, naj ne hodijo v Evropo in naj ostanejo v Turčiji, saj je to "bolje za njihove družine in otroke". "Če se želimo Madžari še naprej svobodno gibati po Evropi, moramo zaščititi svoje meje in zahtevati izvajanje evropske zakonodaje na železniški postaji v Budimpešti," je dejal po poročanju Reutersa in dodal, "če bo Nemčija zanje zahtevala vizume, jih bomo spustili naprej."

Madžarski parlament je na današnji seji sprejel več zakonov, s katerimi bodo skušali zajeziti število prebežnikov, ki skušajo vstopiti na madžarsko ozemlje. Med drugim bodo imeli policisti večja pooblastila, strožje pa bodo kaznovani nezakoniti prehodi meje, za kar bo zagrožena kazen tudi do treh let zapora.

V skladu z novo zakonodajo bo kaznivo dejanje tudi poškodovanje ograje na meji. Za tihotapce ljudi je zagrožena kazen do 20 let zapora. Nova zakonodaja, ki bo začela veljati 15. septembra, tudi prinaša, da bo mogoče prošnjo za azil vložiti že na mejnih prehodih, ter hitrejše reševanje vlog. Prav tako je predvideno, da bo Madžarska na meji s Srbijo vzpostavila tranzitna območja, kjer naj bi begunci počakali na konec azilnega postopka.

Oče utopljenega sirskega dečka s posmrtnimi ostanki odšel v Kobane
Presunila ga ni niti fotografija mrtvega dečka Ajlana Kurdija, ki po njegovem mnenju ni moralni argument. Tri leta star Ajlani je bil med 12 umrlimi prebežniki, ki so s čolnom potovali proti Grčiji. V nesreči sta umrla tudi njegov petletni bratec Galib in mati. Oče, ki je pot preživel, se je s posmrtnimi ostanki svoje družine že vrnil v Sirijo, kjer jih je pokopal. "Želim si, da bi arabske vlade - in ne evropske - videle, kaj se je zgodilo mojim otrokom, in ukrepale," je dejal po poročanju agencije Reuters.

Prebežniki peš iz Budimpešte do Avstrije
Reševanje begunske krize