Čilske oblasti so pripravile hrano, vodo in zdravila, ki jih bodo skozi cev pošiljale ujetim rudarjem. Foto: EPA
Čilske oblasti so pripravile hrano, vodo in zdravila, ki jih bodo skozi cev pošiljale ujetim rudarjem. Foto: EPA
Čile
Slika prikazuje, kje so rudarji ujeti in kje je prišlo do nesreče. (Za večjo sliko kliknite nanjo) Foto: Reuters
Rudarji
V čilskem rudniku je ujetih 33 rudarjev, ki bodo morali pod zemljo preživeti več mesecev. Foto: EPA
Čile
Delavci v rudniku bodo v naslednjih mesecih poizkušali, da bi rudarje iz rudnika potegnili žive in zdrave. Foto: EPA

Čilski minister za zdravje Jaime Manalich je rudarjem sporočil, da jih ne bodo rešili najmanj do državnega praznika sredi septembra: "Povedali smo jim, da jih ne bomo rešili pred Fiestas Patrias (čilski državni praznik 18. septembra), in da upamo, da nam jih bomo uspelo rešiti pred božičem." Ob tem je minister povedal, da so rudarji novico sprejeli mirno, a jih je opozoril na možnost pojava depresije, tesnobe in občutkov slabosti zaradi ujetosti v majhnem, vročem prostoru.

Osemcentimetrska cev pot do rešitve
Rudarji, ki so 17 dni preživeli z zalogami hrane, ki jih je bilo dovolj le za nekaj dni, zdaj skozi osem centimetrov široko cev, ki vodi v globino, dobivajo glukozo, kisik ter rehidracijske tablete in praške. Kot poroča BBC, so jim skozi jašek dostavili tudi telefone za komunikacijo s površjem, majhne luči, povoje za oči in zdravila, po potrebi pa jim bodo poslali tudi antidepresive.

Oblasti so pripravile poseben rekreacijski program, ki naj bi mu rudarji sledili, da bodo preživeli ujetniške mesece v osrčju rudnika. Ker jih zdaj čakajo dolgi meseci čakanja, morajo rudarji zabavati drug drugega in se pogovarjati, simulirati morajo dan in noč, poleg tega pa se bodo morali natrenirati do te mere, da jih bodo lahko potegnili skozi 66 centimetrov širok jašek, ki ga bodo skopali za ta namen.

Šest korakov za preživetje čilskih rudarjev:
1. Ohranjanje stika s svojimi bližnjimi - oblasti morajo zagotoviti, da bodo imeli rudarji stike s svojimi najbližjimi po telefonu ali po pismih.
2. Spopadanje z vročino - reševalci mislijo, da morajo rudarji preživeti v prostoru, kjer je temperatura med 32 in 34 stopinjami Celzija, s tem se izgublja energija in nastaja napetosti v skupini. Oblasti pa bodo morale zagotoviti tudi dovolj zalog vode.
3. Rudarji morajo ostati dejavni - psihologi opozarjajo, da so rudarji zelo dejavni ljudje in da bi posedanje lahko vplivalo na njhovo duševno stanje, zato morajo izrabiti vsako priložnost za razgibavanje in vaje.
4. Določiti morajo svojega vodjo in razdeliti naloge - rudarji se morajo izogibati dolgčasu in početi, kar jim pride pod roke, tudi pometati rudnik, saj bodo le tako pozabili na to, da so ujeti pod zemljo.
5. Oblasti morajo prikrivati resnico - rudarjem ne smejo povedati natanko, koliko časa bodo še ujeti pod zemljo, ampak jim morajo previdno podajati informacije o napredovanju.
6. Izogibanje okužbam - oblasti in rudarji bodo morali poskrbeti za ustrezne sanitarije, nato pa bodo morali skrbeti, da ne bodo podlegli raznim okužbam in boleznim, kar bi lahko bilo usodno za celo skupino.
Vir: BBC

Na pomoč priskočila tudi Nasa
"Prostor, kjer so ujeti, ima približno dva kilometra galerij, po katerih se lahko mirno sprehajajo," je povedal minister Manalich in dodal, da upajo, da bodo lahko omejili varno območje, kjer si bodo rudarji uredili prostor za počitek in spanje, za zabavo, za prehranjevanje in za delo.

Da bi oblikovali primeren načrt za preživetje, so čilske oblasti na pomoč poklicale strokovnjake iz ameriške vesoljske agencije Nasa, ki so jim povedali, kako pomagajo astronavtom, da preživijo več mesecev v majhnih in zaprtih prostorih.

Pinera: Rudarji bodo ven do božiča
Vodja rudarjev, ujetih v rudniku, je čilskega predsednika Sebastiana Pinero pozval, naj naredijo vse, da jih bodo "rešili iz tega pekla", predsednik pa jim je obljubil, da jih ne bodo zapustili. "Rudarji bodo na svobodi najpozneje do božiča," je Pinera obljubil novinarjem.

Reševalci rudarje odkrili šele v nedeljo
33 rudarjev je v rudniku zlata in bakra San Jose v mestu Copiapo, približno 725 kilometrov od prestolnice Santiago de Chile, ujetih že od 5. avgusta. Ujeti so ostali, ko se je nad njimi zrušil glavni jašek, ki vodi iz rudnika, zatočišče pa so si poiskali v 50 kvadratnih metrov veliki zasilni sobi enega izmed glavnih prehodov.

Da so rudarji še vedno živi, so reševalci odkrili šele v nedeljo, kar je v rudniški jašek vneslo novo voljo do življenja. Do rudarjev so reševalci izkopali manjši jarek, skozi katerega jim pošiljajo vodo in hrano, sprva pa jim niso povedali, da bo reševalna akcija težka in dolgotrajna, saj so se bali, kako bo to vplivalo na njihovo počutje in duševno zdravje.