Rusija vsako leto na 9. maj pokaže svoj vojaški ponos. Foto: Reuters
Rusija vsako leto na 9. maj pokaže svoj vojaški ponos. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Parade sta se udeležila tudi predsednik in premier. Foto: Reuters

V Rusiji obletnico zmage v drugi svetovni vojni tradicionalno praznujejo z vojaško parado, in tako je bilo tudi letos. Parada se je začela z minuto molka v spomin na žrtve nacizma in z zvonjenjem kremeljskih zvonov, nato pa so se po Rdečem trgu zapeljali tanki in vojaška vozila z raketami, za njimi pa so se sprehodili vojaki z vojaško opremo, ki jih je bilo tokrat približno 20.000. Med parado so osrednji moskovski trg preletavala vojaška letala.

Na paradi sta sodelovala tudi predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin. Medvedjev je dan pred parado povedal, da jo je smiselno ohraniti, saj tako prikažejo sposobnost ruske vojske, v današnjem slavnostnem govoru pa je poudaril, da si bo Rusija še naprej prizadevala za mir in stabilnost na svetu.

"Ljudstvo je branilo svojo zemljo in svet osvobodilo nacizma. Bolj ko čas mineva, večje je zavedanje o tem, kako pomemben dosežek je bil to," je ob 66. obletnici konca druge svetovne vojne povedal Medvedjev in zatrdil, da je dolžnost novih generacij, da ohranijo spomin na dogodke.

Rusija bo morala obnoviti vojsko
Natančno začrtana parada je priložnost, da Rusija vsako leto za en dan pozabi na težave, ki prevevajo njeno vojsko, in se pokaže v vsej svoji moči. Analitiki opozarjajo, da je rusko orožje le nadgradnja tistega, ki so ga uporabljali pred 20 leti, ter da rusko vojsko zavira pomanjkanje naložb in politične volje. Premier Putin je zato obljubil, da bodo v naslednjih desetih letih za obnovo vojske namenili kar 718 milijard ameriških dolarjev.

V Rusiji praznujejo dan pozneje
Letošnja osrednja parada bo Rusijo stala 43 milijonov dolarjev, obletnico zmage pred 66 leti pa so zaznamovali tudi v drugih ruskih mestih. V Rusiji v nasprotju z zahodnoevropskimi državami dan zmage praznujejo 9., in ne 8. maja. Kapitulacija Nemčije je sicer začela veljati 8. maja 1945 ob 23. uri, v Moskvi pa je bil takrat že 9. maj.

V drugi svetovni vojni med letoma 1941 in 1945 je v tedanji Sovjetski zvezi umrlo približno 27 milijonov ljudi, kar je največ med vsemi državami.