Letalo je na dva dela razpadlo v zraku, meni Viktor Soročenko iz ruskega meddržavnega odbora za letalstvo. Še vedno pa je prezgodaj določiti vzrok nesreče, meni. Foto: EPA
Letalo je na dva dela razpadlo v zraku, meni Viktor Soročenko iz ruskega meddržavnega odbora za letalstvo. Še vedno pa je prezgodaj določiti vzrok nesreče, meni. Foto: EPA
false
Ruski predsednik Vladimir Putin je nedeljo razglasil za dan žalovanja. Foto: EPA
Ponesrečeno letalo
Letalo naj bi v zraku razpadlo na dva dela. Foto: EPA
Letalo naj bi razpadlo že v zraku

"Letalo je razpadlo v zraku in deli so razsuti na obsežnem območju več kot 20 kvadratnih kilometrov," je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal Viktor Soročenko iz ruskega meddržavnega odbora za letalstvo. Soročenko je sicer v Kairu, kjer je del mednarodne skupine strokovnjakov iz Rusije, Egipta, Francije in Irske. Po besedah Soročenka je še "prezgodaj za ugotovitve" o vzroku strmoglavljenja.

Ruska agencija za nadzor v prometu Rostransnadzor je medtem družbi Kogalimavija izdala ukaz, naj do ponedeljka preveri vse svoje airbuse 321. To po navedbah letalske družbe neposredno ne pomeni, da so jim ukazali, naj prizemljijo svojih preostalih šest airbusov 321. Družbi so ukazali, "naj prekine uporabo svojih letal eno po eno, da izvede eno- ali dvourne preglede in oceni tveganja", so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali v Kogalimaviji.

Do zdaj našli 163 trupel
Razbitine letala so odkrili na goratem območju Hasana v osrednjem delu Sinaja, kjer so doslej našli 163 trupel. Območje iskanja so razširili z osem na 15 kvadratnih kilometrov. Identifikacijo žrtev bodo opravili v Sankt Peterburgu. Rusko ministrstvo za izredne razmere je medtem objavilo seznam imen potnikov na letalu, starih od deset mesecev do 77 let. Po podatkih egiptovskih oblasti je bilo na letalu 217 potnikov, večinoma ruskih, med žrtvami pa so tudi trije ukrajinski in beloruski potnik ter sedem članov posadke.

V Rusiji poteka dan žalovanja za žrtvami nesreče.

Nesreča kmalu po vzletu
Letalo družbe Kogalimavia je strmoglavilo v soboto kmalu po vzletu z letališča priljubljenega obmorskega egiptovskega letovišča Šarm el Šejk, od koder je bilo namenjeno v Sankt Peterburg. Med žrtvami so večinoma ruski turisti.

Egiptovske oblasti so sporočile, da je vzrok za nesrečo najverjetneje tehnična napaka, pri tem pa so zanikale navedbe krajevne veje Islamske države, ki je izjavila, da so letalo strmoglavili kot povračilni ukrep zaradi ruskega vojaškega posredovanja v Siriji. V Moskvi so te navedbe označili za izmišljotino.

Kopilot naj bi se pritoževal nad stanjem letala
Preiskovalci so že našli črni skrinjici in ju poslali na analizo, da bi ugotovili natančen vzrok strmoglavljenja letala airbus A-321. Egiptovski minister za zračni promet Hosam Kamal je povedal, da na letalu pred nesrečo ni bilo nobenih znakov za kakšne težave, s tem pa zanikal prvotna poročila, da je pilot poslal klic v sili.

Žena kopilota Sergeja Trukačeva je za rusko televizijo NTV dejala, da se je njen mož pritoževal nad stanjem letala, o čemer je potožil njuni hčerki, ki se je pogovarjala z očetom, preden je letalo poletelo iz Šarm el Šejka.

Tiskovna predstavnica družbe Kogalimavia Oksana Golovina je dejala, da je bilo 18 let staro letalo "stoodstotno pripravljeno za letenje", medtem ko je imel pilot za seboj 12.000 ur letenja.

Tudi Emirates začasno opušča letenje nad Sinajem
Medtem je največji letalski prevoznik na Arabskem polotoku, družba Emirates, sporočil, da do razjasnitve okoliščin strmoglavljenja letala njegova letala ne bodo letela nad Sinajskim polotokom. Že v soboto sta to napovedali tudi letalski družbi Lufthansa in Air France.

Letalo naj bi razpadlo že v zraku