Vladimir Putin je tretji mandat na mestu predsednika Rusije začel z veliko vojaško parado v čast dnevu zmage. Foto: EPA
Vladimir Putin je tretji mandat na mestu predsednika Rusije začel z veliko vojaško parado v čast dnevu zmage. Foto: EPA
Veteranke pred Kremljem
Na območju nekdanje Sovjetske zveze dan zmage ljudje počastijo z nošenjem oražno-črne pentlje. Foto: EPA
Parada v Moskvi

Na osrednji slovesnosti ob enem najbolj priljubljenih praznikov na območju nekdanje Sovjetske zveze je sodelovalo okoli 14.000 vojakov z vojaško opremo. Rusija je ob dnevu zmage kot po navadi predstavila svojo vojaško moč tudi z letali, raketami in s težkim orožjem.

Ob začetku današnje parade je obrambni minister Anatolij Serdjukov ob glasbi vojaškega orkestra pregledal čete, parado pa si je ogledalo tudi preostalo rusko vodstvo na čelu s predsednikom Putinom in njegovim naslednikom na mestu premierja Dmitrijem Medvedjevom.

Rusija določila izid vojne
Putin je v vznesenem govoru v bližini Leninovega mavzoleja poudaril, da je imela Rusija ključno vlogo za zmago v 2. svetovni vojni, to pa ji je po njegovih besedah dalo "moralno pravico" do položaja, ki ga ima danes v mednarodnem prostoru.

"Rusija dosledno izvaja politiko krepitve varnosti v svetu, imamo pa tudi veliko moralno pravico, da se načelno in odločno zavzamemo za svoj položaj. Naša država je bila namreč tista, ki je prenesla najhujši napad nacizma in se mu uprla z junaškim odporom, preživela najbolj krute preizkušnje in določila izid vojne," je dejal Putin.

Vojnim veteranom je Putin zagotovil, da bodo venomer ostali zvesti njihovim junaštvom. "Vse to pa pomeni, da imamo prihodnost in storili bomo vse, kar bo v naši moči, da bo ta prihodnost mirna in varna," je zagotovil Putin, vojaki pa so mu odgovorili s trikratnim vzklikom "hura".

Dan spomina na domovinsko vojno
V Rusiji in večini drugih držav nekdanje Sovjetske zveze dan zmage - obletnico zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni tradicionalno proslavijo z vojaško parado. V 2. svetovni vojni oz. v "domovinski vojni" med letoma 1941 in 1945 je v tedanji Sovjetski zvezi umrlo okoli 27 milijonov ljudi, kar je največ med vsemi državami.

9. maja 1945 je začela veljati splošna kapitulacija, ki jo je Nemčija podpisala 7. maja v francoskem mestu Reims, dan potem pa še v sovjetskem vrhovnem poveljstvu v Karlshorstu pri Berlinu. V Evropi se je tako uradno končala vojna, ki je prvič v zgodovini prinesla več žrtev med civilisti kot med vojaki, holokavst in nepredstavljivo trpljenje milijonov ljudi po svetu.



Parada v Moskvi