"Judo mojster - bojuj se z drugimi" in "Ukrajina ni ljubica" sta bila ena izmed sloganov na protestu proti Putinu, ki je aktivistkam nakopal jezo oblasti. Foto: EPA
Ana Hutsol
Hutsolova pojasnuje, da skupino financirajo krajevni poslovneži in podjetki, ki simpatizirajo z njenimi idejami. Foto: Reuters
FEMEN
Članice FEMEN-a so odločene, da jih ne bo ustavilo niti policijsko zastraševanje. Foto: Reuters

S svojimi izzivalnimi akcijami, katerih značilnost je protest aktivistk z golimi oprsji na javnih mestih, je FEMEN v zadnjem času pritegnil pozornost ne samo ukrajinske, ampak tudi mednarodne javnosti.

FEMEN, ki ga je leta 2008 ustanovila skupina študentk v Kijevu, vodi 26-letna Ana Hutsol, ki "poveljuje" okoli 300 večinoma študentskim aktivistkam. Glavni namen skupine je izboljšanje položaja žensk v ukrajinski mačistični postsovjetski družbi.

Glavna tarča protestov skupine so seksturisti in tuji poslovneži, ki so zaslužni za razcvet ukrajinske industrije seksa, zaradi česar se je države v zadnjih letih prijel sloves "evropske Tajske".

Aktivistke so med drugim protestirale tudi zaradi spolnega nadlegovanja študentk na univerzah in proti organizaciji mednarodnih lepotnih tekmovanj kot je Miss Universe. Tarča njihovih protestov je bil med drugim tudi premier Mikola Azarov, ker je v svoj vladni kabinet imenoval samo moške.

S slačenjem do pozornosti
Zaradi nedvoumne seksualne narave protestov, ko članice protestirajo z golimi oprsji, izzivalnim obnašanjem in vzklikanjem skoraj obscenih sloganov, so se mnogi začeli spraševati, ali tako ne spodkopavajo lastnih vrednot.

Toda članice skupine v tem ne vidijo nobenih protislovij. "Začele smo oblečene, a smo opazile, da se nihče ne zmeni za nas. Sem velika podpornica tega, da odvržemo oblačila. Tako pritegnemo pozornost za naše poglede," je dejala 22-letna študentka ekonomije Aleksandra Ševčenko.

"To je vse, kar imamo, svoja telesa. Tega se ne sramujemo," ji pritegne 20-letna študentka novinarstva Ina. Po besedah Hutsolove v protestih sodeluje okoli 300 mladih žensk, medtem ko bi glede na stike prek spleta in elektronske pošte lahko rekli, da jih podpira okoli 25.000 ljudi.

Po Putinu večje zanimanje policije
A v zadnjem času je skupina razširila svoje polje delovanja, s čimer si je nakopala policijo. Prejšnji mesec je FEMEN sprožil manjši diplomatski spor, ko so članice protestirale med obiskom ruskega premierja Vladimirja Putina.

Šest aktivistk je "zgoraj brez" protestiralo pred spomenikom Lenina v Kijevu in Putinu sporočalo, naj umakne roke z Ukrajine. "Ukrajina ni Alina," je pisalo na enem izmed sloganov, s katerim so namigovale na domnevno romanco med Putinom in rusko gimnastičarko.

Za ukrajinske oblasti, ki so se v preteklosti posmehovale aktivistkam FEMEN-a kot nesramnim, a neškodljivim, je bilo roganje občutljivim odnosom z močno sosedo očitno preveč in od takrat je skupina na udaru policije.

"Policija je postala agresivnejša. Toda to kaže, da nas vsaj jemljejo resno," je dejala Hutsolova in napovedala nove proteste še to letos, čeprav so oblasti od protesta proti Putninu zaslišale vpletene v proteste.

Poznavalci skupini ne napovedujejo možnosti za preboj na politično prizorišče, a FEMEN trenutno predstavlja eno redkih ukrajinskih uličnih protestnih gibanj. "Imamo nekaj idej, nekaj načrtov. Delamo na tem," je Hutsolova odgovorila na vprašanje o možnosti političnega angažiranja.