Na letalu se je poškodoval levi motor. Foto: EPA
Na letalu se je poškodoval levi motor. Foto: EPA
Batam
V indonezijskem mestu Batam so slišali eksplozijo, nato pa so na zemljo padli deli letala. Foto: EPA

Na krovu letala, ki je iz Londona potovalo v Sydney, je bilo 433 potnikov in 26 članov posadke, po podatkih avstralske letalske družbe pa pri pristanku ni bil poškodovan nihče. Zaposleni na singapurskem letališču Changi so za tuje medije poročali, da se je iz letala kadilo, okoli njega pa je bilo več gasilskih avtomobilov, ki so gasili letalo.

"Slišali smo glasen pok, zato sem pogledal ven in videl ogenj," je za AFP povedal eden od potnikov, ko se je izkrcal iz poškodovanega letala. "Nekaj je poškodovalo levo krilo, videl sem majhno poškodbo," je še dodal in povedal, da je pilot dve uri spuščal gorivo, da je letalo pripravil na pristanek. "Vsi na letalu so bili presenetljivo mirni, sploh nismo noreli, posadka pa nam je izjemno pomagala. Qantas je dobro poskrbel za našo varnost," je še povedal potnik.

Letalu naj bi odpadel motor na levem krilu
Letalo je imelo kmalu po vzletu težave z enim izmed štirih motorjev - po poročanju tujih medijev naj bi se na letalu poškodoval motor na levem krilu, ta del krila pa je bil ožgan. Dele letala naj bi našli v indonezijskem mestu Batam, od tam pa poročajo, da naj bi v zraku slišali eksplozijo. Letalo je po odpadu motorja, da bi se znebilo goriva, dve uri krožilo nad Singapurjem, nato pa pristalo na mestnem letališču. "V skladu s postopkom je pilot zaprosil za pristanek na singapurskem letališču," je v izjavi za javnost sporočila letalska družba.

Vzrok težav še ni znan, odgovorni pri Qantasu pa še ne morejo odgovoriti, ali so težave morda povezane z izbruhom vulkana Merapi na indonezijskem otoku Java, zaradi katerega so morali v zadnjih desetih dneh že odpovedati nekatere polete.

Prvi incident "najvarnejšega letala na svetu"
Gre za prvi incident v zraku, v katerem je bilo udeleženo največje potniško letalo na svetu, airbus A380. Zaradi tega se je Qantas odločil prizemljiti vseh šest letal vrste A380. "Vse polete letal airbus A380 bomo ustavili, dokler ne bomo dobili dovolj podatkov o ponesrečenem poletu," je povedal izvršni direktor Qantasa Alan Joyce.

Dvonadstropno letalo airbus A380 je največje potniško letalo na svetu, ki lahko sprejme do 850 potnikov, zanj pa velja, da naj bi bilo najvarnejše letalo na svetu. Letalo je v uporabi od oktobra 2007, letalske družbe pa jih imajo trenutno 37. Airbus ima naročila še za 234 letal.