Letalo se je približno dva kilometra od letališča prelomilo na pol in padlo na avtomobilsko cesto. Foto: Reuters
Letalo se je približno dva kilometra od letališča prelomilo na pol in padlo na avtomobilsko cesto. Foto: Reuters
Letalska nesreča v Rusiji

Tupoljev 134 ruske letalske družbe RusAir, ki je z moskovskega letališča Domodedovo proti 640 kilometrov oddaljenemu Petrozavodsku v pokrajini Karelija na severozahodu Rusije poletelo v ponedeljek ob 22.30 po krajevnem času. Slabo uro in pol po vzletu je padlo na avtomobilsko cesto približno dva kilometra stran od letališča. Letalo naj bi se med pristajanjem prelomilo, nato pa ga je zajel ogenj.

Ponovitev poljskega scenarija?
Vzrok nesreče še ni znan; uvodna poročila govorijo o slabih vremenskih razmerah, nesreča pa naj bi se zgodila zaradi goste megle. Reševalcem je uspelo iz razbitin letala odstraniti črno skrinjico, tako da bodo lahko ugotovili, kaj natančno je povzročilo nesrečo. Preiskovalci so povedali, da preiskujejo morebitno zanemarjanje pravil zračnega prometa.

Namestnik ruskega premierja Sergej Ivanov je dejal, da bi bila lahko za nesrečo kriva napaka pilota. "Ne želim prehitevati preiskave, toda iz prvih informacij je jasno, da je šlo za našako pilota v slabem vremenu," je dejal Ivanov, ki je nesrečo primerjal s tisto pri Smolensku na zahodu Rusije, v kateri je lani aprila umrl poljski predsednik.

Ruske oblasti so odgovornost za strmoglavljenje pripisali tedanjemu poveljniku poljskega letalstva Andrzeju Blasiku, ki je med poletom od pilota zahteval, da pristane v Smolensku, čeprav je bila na letališču gosta megla in so kontrolorji letenja svetovali preusmeritev.

"Na žalost kaže na ponovitev poljskega scenarija," je prepričan Ivanov.

Osem ljudi še vedno v kritičnem stanju
V letalu je bilo 52 potnikov in članov posadke. Predstavnica ruskega ministrstva za nujne zadeve Oksana Semjonova je povedala, da je v nesreči umrlo 44 ljudi, osem pa jih je nesrečo preživelo, med njimi tudi desetletni deček, vendar so vsi še vedno v kritičnem stanju. Med žrtvami naj bi bili le ruski državljani, ruski mediji pa poročajo, da je bil med žrtvami tudi državljan Švedske.

Letalska družba RusAir je zasebno podjetje s sedežem v Moskvi, ki leti predvsem na čarterskih linijah v zahodni Rusiji in vzhodni Evropi. Uradne izjave še niso podali. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je že večkrat kritiziral ruska letala, da naj bi bila slabo izdelana. Ena od najodmevnejših nesreč ruskega letala tupoljev se je zgodila lani v bližini Smolenska, kjer so umrli poljski predsednik Lech Kaczynski in številni poljski državniki.

Letalska nesreča v Rusiji