Revija Charlie Hebdo je znana po svojih provokativnih naslovnicah. Foto: EPA
Revija Charlie Hebdo je znana po svojih provokativnih naslovnicah. Foto: EPA

Neznanci so v noči s torka na sredo na sedež revije Charlie Hebdo v Parizu odvrgli molotovko, ta pa je uničila skoraj vso opremo pisarne in ves material. Zagorelo naj bi okoli ene ure zjutraj, o ranjenih ne poročajo, francoska policija pa incident še preiskuje. Eden izmed očividcev je za agencijo AFP povedal, da je molotovka v stavbo poletela skozi okno in takoj zanetila ogenj na enem izmed računalnikov.

"Revije ni več, vsa naša oprema je uničena," je povedal odgovorni urednik revije Charlie Hebdo, založnik revije Charb pa je izrazil prepričanje, da je bil napad povezan z zadnjo številko, ki naj bi izšla v sredo. "Na Twitterju in Facebooku smo prejeli številne pritožbe, grožnje in žalitve zaradi zadnje številke, ki pa smo jih že posredovali policiji," je še povedal.

Številka posvečena arabski pomladi in volitvam v Tuniziji
Zadnjo številko revije, ki je bila posvečena arabski pomladi, so v uredništvu poimenovali "Charia (šarija) Hebdo", na naslovnici pa je bila risba preroka Mohameda, ki grozi: "Sto udarcev z bičem, če ne boste umrli od smeha."

Odgovorni pri reviji so sporočili, da je bila šala, da je prerok Mohamed odgovorni urednik številke, namenjena proslavljanju zmage islamistične stranke Enahda na nedavnih volitvah v Tuniziji. To je očitno užalilo nekatere muslimane, saj so poleg napada na sedež revije s sporočili v angleškem in turškem jeziku napadli tudi spletno stran revije.

Charb je ob tem zanikal vse obtožbe, da naj bi šlo za provokacijo. "Opravljamo svoje delo kot vsak teden. Edina razlika je ta, da je tokrat na naslovnici prerok Mohamed, kar je precejšnja redkost," je povedal za agencijo AFP.

Charlie Hebdo že užalil čustva muslimanov
Upodobitev preroka Mohameda je v islamu strogo prepovedana, revija Charlie Hebdo pa se je pod valom kritik znašla že leta 2007, ko je objavila danske karikature preroka Mohameda, ki so sprožile veliko ogorčenje v muslimanskem svetu.