V Franciji živi približno 15.000 Romov, ki so tam že dlje časa ali pa so pred kratkim prišli iz Romunije in Bolgarije. Foto: EPA
V Franciji živi približno 15.000 Romov, ki so tam že dlje časa ali pa so pred kratkim prišli iz Romunije in Bolgarije. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik je prepričan, da v romskih naseljih vlada prostitucija. Foto: EPA

Zadnja racija francoske policije se je zgodila v soboto, v vzhodnem predmestju Pariza Montreuil. Zgodaj zjutraj je policija iz predmestja pregnala 62 ljudi, med njimi več deset otrok, 16 moških pa je prijela in jih peljala na policijsko postajo, kjer so jih zasliševali do večera, ko so jim ukazali, da morajo zapustiti državo. Predsednik Nicolas Sarkozy dejanja policije opravičuje kot zelo potrebna, saj naj bi bila romska naselja center preprodaje drog, trgovine z belim blagom in prostitucije.

V Franciji živi približno 15.000 Romov, ki so del že vzpostavljene skupnosti ali pa so pred kratkim pobegnili iz Romunije ali Bolgarije ter si v Franciji poiskali zatočišče. Kot državljani Evropske unije so upravičeni do bivanja v Franciji in jih lahko izženejo le, če zagrešijo zločin. Politika izseljevanja romskih naselij naj bi bila odgovor na napad na policijsko postajo, ki ga je prejšnji mesec v mestecu Saint-Aignan v dolini reke Loare izvedla skupina mladih Romov.

Obsodbe rasistične politike dežujejo z vseh strani
Dejanja francoske policije, ki jih je naročil predsednik Sarkozy, so izzvala obsodbe s strani Združenih narodov in Sveta Evrope, že v četrtek pa je podpredsednik francoske zveze za človekove pravice Malik Salemkour dejal, da v državi obstaja "insitucionaliziran rasizem". Komite Združenih narodov za odpravo rasne diskriminacije že preiskuje, kakšen status in pravice imajo Romi v Franciji, eden od članov komiteja pa je dejanja francoske policije primerjal z vichyjsko vlado, ki je med drugo svetovno vojno sodelovala z nacistično Nemčijo.

Francoski veleposlanik pri Združenih narodih Jacques Pellet je zavrnil obtožbe, da francoska vlada izvaja rasistično politiko do Romov. Na srečanju v četrek je povedal, da "izjemno negotova finančna situacija manjšine in pa njihov nefrancoski izvor otežujeta integracijo", francoski minister za notranje zadeve Brice Hortefeux pa je povedal, da so teden po tem, ko je francoska vlada izdala ukaz, razdrli že več kot 40 romskih naselij, njihove prebivalce pregnali, več kot 700 pa so jih na čarterskih poletih poslali nazaj v Romunijo in Bolgarijo.

Grand: Politika spominja na drugo svetovno vojno
Potem ko je dejanje francoske policije ostro obsodila mednarodna skupnost in se negodovanja le stopnjujejo, se je vlada znašla tudi pod kritiko iz svojih lastnih vrst. Kot poroča francoski časnik Le Monde, je poslanec iz stranke UMP, ki jo vodi predsednik Sarkozy, Jean-Pierre Grand, dejal, da je vladna politika "sramotna in spominja na preganjanje ljudi med drugo svetovno vojno".

"Kako sem lahko poslanec republike in ne ukrepam, ko izvem, da so možje postave navsezgodaj zjutraj vdrli v taborišče, začeli ločevati družine, pošiljate može na eno ter ženske in otroke na drugo stran, grozili pa so tudi, da bodo materam odvzeli otroke?" je dejal Grand, ki je predsednika Sarkozyja v pismu že v začetku meseca pozval, naj premisli o svoji politiki.