Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Parizu in drugih mestih je stavkalo okoli 5,6 milijona javnih uslužbencev, ki nasprotujejo reformi trga dela, ki obsega plače in napredovanje. Protestirali so tudi francoski kmetje, ki so opozarjali na prenizke cene njihovih izdelkov.

Zaradi upadanja kupne moči so besni nadzorniki zračnega prometa - ta je po njihovem mnenju posledica novega načina izračunavanja plač. Njihov sindikat želi biti iz sistema izvzet, bojujejo se tudi proti odpuščanju. Na letališču Orly je bil poškodovan eden izmed protestnikov, ko si je avtobus utiral pot med njimi. Policija je po incidentu pridržala voznika avtobusa in 19 protestnikov.

Vsak peti polet odpovedan
Vsak peti načrtovani polet s pariških letališč Orly in Charles de Gaulle je bil zaradi stavke odpovedan. Francoski letalski prevoznik Air France je opravil okoli 80 odstotkov načrtovanih poletov na kratke in srednje dolge razdalje, nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je odpovedal 35 poletov.

Stavkali pa so tudi taksisti. Od okoli 1.200 jih je okoli 300 zaprlo glavne ceste v Parizu, pri tem pa svoje nezadovoljstvo kazalo tudi z metanjem dimnih bomb.

Taksisti so kritični do nelojalne konkurence, ki jo po njihovem predstavljajo ameriški Uber ter njemu podobne storitve organizacije prevozov brez licenc. Uber je v Franciji kljub januarja lani izrečeni sodni prepovedi še več mesecev omogočil delovanje sporne aplikacije Uberpop, kar je junija lani vodilo tudi do nasilnih protestov.