Papež se je med obiskom Kalabrije srečal tudi z zaporniki in osebjem zapora Castrovillari. Foto: EPA
Papež se je med obiskom Kalabrije srečal tudi z zaporniki in osebjem zapora Castrovillari. Foto: EPA
Papeža je na jugu Italije v sončnem vremenu in ob 40 stopinjah Celzija pozdravila množica ljudi. Foto: EPA

Kalabrija, ki velja za trdnjavo 'Ndranghete, ene najnevarnejših in najmogočnejših mafijskih združb na svetu, po besedah papeža pozna posledice čaščenja denarja.

"'Ndrangheta je primer čaščenja zla in zavračanja skupnega dobrega. To zlo je treba premagati," je v svoji pridigi dejal sveti oče, ki je bil v Kalabriji, eni najrevnejših italijanskih dežel, prvič.

"Kdor ni na poti dobrega in gre po poti zla, kot to počno mafijci, ni v sozvočju z Bogom in je izobčen," je bil oster Frančišek in dodal, da bo Cerkev uporabila vsa sredstva za boj proti organiziranemu kriminalu.
‘Ndrangheta naj bi predstavljala najmanj tri odstotke italijanskega BDP-ja, iz Kalabrije se je razširila po vsem svetu, njene dohodke pa ocenjujejo na 55 milijard evrov, večinoma od prekupčevanja z mamili, izsiljevanja in pranja denarja.

Poziv mladini
Mladino na jugu Italije, ki se spopada z veliko stopnjo brezposelnosti, je pozval, naj ne izgubi upanja: "Mladina se mora zlu, krivici in nasilju upreti z dobroto, resnicoljubnostjo in lepoto."

Papež je obiskal tudi kraj Cassano allo Jonio, ki se je na italijanskih naslovnicah januarja pojavil zaradi pretresljivega trojnega mafijskega umora, v katerem je bil žrtev tudi triletni deček, ki so ga v avtomobilu ustrelili skupaj z dedkom in njegovo življenjsko sopotnico. Avtomobil so nato zažgali.

Frančišek je v rojstnem kraju ubitega malčka dejal, da noben otrok več ne bi smel umreti v rokah mafije. "Nikoli več se ne sme zgoditi, da bi otrok trpel na tak način," je dejal ob srečanju z dečkovimi svojci.

Izobčenje ni uradno
Papežev tiskovni predstavnik je pozneje sporočil, da Frančiškove besede ne veljajo za uradni dekret, potreben za uradno izobčenje, pričakuje pa se, da bodo besede svetega očeta vseeno močno odmevale med člani mafije, saj se imajo številni med njimi za globoko verne in obiskujejo verske obrede.

Še noben papež ni uporabil besede "izobčiti" v povezavi z organizirano kriminalno združbo, je pa mafijo nazadnje neposredno napadel papež Janez Pavel II. leta 1993, ko je po nizu umorov obiskal Sicilijo, tamkajšnje katoličane pa pozval, naj se mafiji uprejo.
Po njegovih izjavah so neznanci napadli več cerkva, kar so si strokovnjaki takrat razlagali s tem, da je Cerkev prelomila nenapisano pravilo o nevmešavanju v organiziran kriminal.