Pireneji. Foto: EPA
Pireneji. Foto: EPA

Protestniki trdijo, da je ponovna naselitev teh zveri, med njimi dveh medvedov iz Slovenije, ogrozila preživetje tamkajšnjih pastirjev.

"Tukaj ni več prostora za medvede," je dejal eden izmed udeležencev protesta.

Pastirji in kmetje so v sporu z vlado, vse odkar je ta lani oktobra iz Slovenije pripeljala še dva medveda. Na območju Pirenejev so sicer začeli znova naseljevati medvede pred približno 20 leti, ko je ta zver zaradi lova skoraj izginila.

Trenutno v gorovju, ki razmejuje Francijo in Španijo, živi okoli 50 medvedov, največ v regiji Ariege.

Okoljevarstveniki trdijo, da so živali ključnega pomena pri ohranjanju krhkega ekosistema. Tamkajšnji kmetje pa poročajo o številnih napadih na njihove črede, vladne kompenzacije pa ne pokrijejo hude finančne izgube.

Glede na podatke oblasti so kmetje letos vložili že 214 odškodninskih vlog, lani v enakem obdobju pa 167. Ubitih je bilo 640 ovac, večina jih je poginila, ko so v begu pred medvedi padle v prepade.

Kmete je med drugim razjezil predlog vlade v Parizu, naj ponoči zapirajo svoje črede, saj bo to po njihovi oceni uničilo tradicijo poletnih paš na planinah. Oblasti so sicer povišale odškodnino za ubite živali in obljubile, da bodo zaustavile nadaljnje uvajanje teh zveri na območju, razen v primeru, če bo kakega medveda ubil lovec.