Na zgornji sliki je stanje iz 2. aprila, kjer se vidi kako je radioaktivna voda odtekala iz reaktorja 2. Na spodnji sliki je stanje iz 6. aprila, ko so z
Na zgornji sliki je stanje iz 2. aprila, kjer se vidi kako je radioaktivna voda odtekala iz reaktorja 2. Na spodnji sliki je stanje iz 6. aprila, ko so z "vodnim steklom" le uspeli zamašiti razpoko in ustaviti odtekanje kontaminirane vode v morje. Foto: Reuters
Fukušima Daiči
Tepco mora še vedno v morje prečrpati 11.500 ton radioaktivne morske vode, s katero so hladili gorivne palice v poškodovanih reaktorjih. Foto: EPA
Merjenje radioaktivnosti v Ginzi, Tokio
Geigerjev števec v nakupovalni četrti Ginza v Tokiu kaže 0,452 mikrosieverta na uro. Običajno sevanja v večini mest na svetu je 0,2 mikrosiverta, kar je dvamilijonkrat manj od smrtonosne doze in 40.000-krat manj od najvišje dovoljene doze sevanja. Foto: EPA

Razpoko so odkrili konec preteklega tedna in jo potem brez uspeha skušali zadelati s cementom in z drugimi snovmi. Zdaj jim je uspelo s snovjo, ki se imenuje "vodno steklo" oziroma natrijev silikat. Predstavnik družbe Tepco, ki upravlja z elektrarno, Naoki Cunoda je sporočil, da je injekcija 1.500 litrov vodnega stekla delovala.

"Iztekanje čez razpoko se je zmanjšalo že včeraj, potem ko smo prvič vbrizgali zmes vodnega stekla, zdaj pa se je to ustavilo," so uspeh potrdili odgovorni.

Tepco sicer načrtuje, da bodo v reaktorje 1, 2 in 3 začeli črpati dušik, da bi tako preprečili eksplozijo vodika. V posamezen reaktor naj bi načrpali 6 tisoč kubičnih metrov dušika.

Dvom, ali je bila to edina razpoka
Velikega olajšanja še ni, saj niso prepričani, da ni drugih razpok, radioaktivna voda pa se medtem še naprej nabira po jedrskem kompleksu. Nevarnosti ne bo konec, dokler ne bodo obnovili hladilnega sistema, do takrat se bo radioaktivnost še naprej širila po zraku in vodi. Reaktor za zdaj hladijo z velikimi količinami morske vode, ki jo potem spuščajo spet v morje.

Nenevaren izpust radioaktivnosti v morje?
Japonska vlada zatrjuje, da se bo radioaktivna voda, ki je odtekala v morje, razpršila in ne bo nevarna za morsko življenje oziroma za ljudi. Kljub temu je Indija prva država, ki je za tri mesece prepovedala uvoz vseh rib iz Japonske.

Predstavnik vlade Jukio Edano je napovedal, da bo Japonska sosednjim državam posredovala obširnejše in natančnejše podatke o razmerah v Fukušimi in radioaktivnosti v okolici poškodovane jedrske elektrarne. Po začetku črpanja radioaktivne vode v morje je močno narasla zaskrbljenost v Južni Koreji, na Kitajskem in v Rusiji.

Ruska ladja na posodo Japonski
Ravno Rusijo so japonske oblasti zaprosile za pomoč v obliki ladje Landiš, katere naloga je predelava jedrskega goriva z odpisanih ruskih jedrskih podmornic. Ruska jedrska agencija Rosatom čaka še na nekatere odgovore, preden bo daljnovzhodnim sosedom posodila ladjo, ki omogoča predelavo radioaktivnih tekočin v odpadke, primernejše za hrambo. Na Landišu radioaktivne tekočine kemično obdelajo in jih nato shranijo v cementne bloke. Na dan lahko predelajo 35 kubičnih metrov radioaktivnih tekočin.

Elektrarna Fukušima, ki stoji 140 kilometrov severovzhodno od Tokia, se je poškodovala po velikem potresu in cunamiju 11. marca, pri čemer je umrlo okoli 12 tisoč ljudi, 15 tisoč jih je uradno še pogrešanih, morje pa je preplavilo 400 kilometrov dolg pas obale na severovzhodu osrednjega japonskega otoka Honšu.