Egipt je odprl mejo z Libijo, katero vsako uro prečka več tisoč ljudi, pretežno egiptovskih delavcev, ki bežijo iz razdeljene države. Foto: EPA
Egipt je odprl mejo z Libijo, katero vsako uro prečka več tisoč ljudi, pretežno egiptovskih delavcev, ki bežijo iz razdeljene države. Foto: EPA
Podobe Moamerja in Saifa Gadafija
Vzhod države slavi osvoboditev izpod diktatorskega režima. Cirenajka z Bengazijem je že predtem veljala za središče odpora proti Gadafiju in tudi tokratni upor se je začel v drugem največjem libijskem mestu. Foto: EPA
Ibrahim Dabaši
Dabaši je dejal, da se je v Libiji začel genocid nad ljudstvom. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Gadafi je govoril o svojih dosežkih in veličini Libije - očiten znak, da je povsem izgubil stik z dejanskimi razmerami v državi. Foto: EPA
Francozi ob vrnitvi iz Libije
V Libiji poteka množična evakuacija tujcev, ki so povečini delali v tej z nafto bogati državi. Foto: EPA
Vzhod Libije se je otresel Gadafija
Gadafi izgublja nadzor nad Libijo
Tujci bežijo iz nemirne Libije
Varnostni svet obsodil Gadafijevo nasilje

Italijanski zunanji minister Franco Frattini je potrdil visok človeški davek upora proti Moamerju Gadafiju in njegovega maščevanje. "Nimamo popolnih informacij o številu ljudi, ki so umrli, verjamemo, pa da je ocena o tisoč mrtvih verodostojna," je Frattini razkril informacije, ki jih je prejel od svojega veleposlaništva v tej nekdanji italijanski koloniji.

Gadafi že izgubil vzhod države
Po italijanskih virih, vzhodnolibijska pokrajina Cirenajka, kjer je leži tudi drugo največje mesto Bengazi, ni več pod nazdorom Gadafija. Italija ima od zahodnih držav najtesnejše stike z režimom polkovnika, ki vlada že 41 let. Državi povezuje tudi tesno gospodarsko sodelovanje, prav tako pa Italija velja za nabolj obveščeno o notranjih razmerah v državi, s katero deli morsko mejo.

V državi najmanj 4 tisoč najemnikov
V Bengaziju vlada praznično vzušje, ljudje slavijo na ulicah in pospravljajo razdejanje po spopadih, nekatere skupine pa so delijo jedi in pijačo. V vzhodnih provincah je na stran upora stopila tudi vojska, ki jo je zrevoltiral prihod tujih plačancev. Po pričevanju letalskega majorja Radžiba Fajtunija je v treh dneh po 14. februarju v državo prišlo okoli 4 tisoč tujih najemniških vojakov.

Pilot strmoglavil letalo, ker ni hotel streljati
Libijska vojska je medtem izgubila še eno letalo. Eden od pilotov namreč ni spoštoval ukaza, naj bombardira Bengazi, in je svoje letalo strmoglavil v puščavo. Pilot in kopilot sta se varno izstrelila, letalo suhoj 22 ruske izdelave pa je strmoglavilo nedaleč od Adždabije, 160 kilometrov od Bengazija, ki je v rokah protirežimskih protestnikov,

10 tisoč državljanov EU-ja čaka na evakuacijo
Medtem se nadaljuje evakuacija tujih državljanov, predvsem delavcev, ki so ostali ujeti v Libiji. Okoli 3.000 turškim državljanom se je v vzhodnem mestu Bengazi, kjer se je tudi začel upor proti Gadafiju, le uspelo vkrcati na ladjo in se odpraviti na 20-urno pot proti domovini.

Tudi druge države so pripravile ladje in letala za evakuacijo svojih državljanov. Evropska unija je razglasila evakuacijo za vse svoje državljane, po ocenah naj bi jih bilo v državi okoli 10 tisoč. Do zamud pri evakuaciji prihaja, ker morajo letala čakati libijske oblasti na dovoljenja za pristanek.

Gadafi osebno ukazal "Lockerbie"
Nekdanji libijski minister za pravosodje Mustafa Abdel Džalil je za švedski tabloid Expressen dejal, da je libijski voditelj Moamer Gadafi osebno ukazal bombni napad nad Lockerbiejem na Škotskem, v katerem je leta 1988 umrlo 270 ljudi.
Gadafi naj bi osebno dal ukaz Abdelu Basetu al Megrahiju, edinemu obsojencu za bombni napad na letalo družbe Pan Am nad Lockerbiejem na Škotskem, v katerem je umrlo vseh 259 potnikov in članov posadke ter 11 ljudi na tleh ob strmoglavljenju letala.


Bruselj napoveduje sankcije za Gadafija
Evropska komisija
je na zasedanju v Bruslju označila Gadafijeve grožnje uperjene proti lastnemu ljudstvu za "nesprejemljive". EU je že sprejela nekaj ukrepov proti libijskemu režimu, države članice pa so na izrednem srečanju v Bruslju razpravljale tudi o sankcijah. Ukrepe proti Gadafijevemu režimu sta že podprla nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Oglasila se je tudi državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki je odgovornost za dogajanje pripisala libijski vladi in dejala, da bodo ZDA ukrepale v dogovoru z mednarodno skupnostjo. Washington se je pridružil EU-ju in napovedal uvedbo sankcij in zamrznitev premoženja Gadafijeve družine in libijskih državnih podjetij.

Združeni narodi zaskrbljeni nad razmerami
V izjavi za medije je 15 članic VS-ja izrazilo skrb nad razmerami v severnoafriški izvoznici nafte, ki so jo prejšnji teden zajeli protivladni protesti in sprožili nasilen odziv oblasti. VS je pozval k takojšnjemu končanju nasilja in vzpostavitvi narodnega dialoga, s katerim bi naslovili zakonite zahteve ljudstva.

Nasilje so obsodili nekaj ur po tem, ko je libijski voditelj Moamer Gadafi spregovoril svojemu ljudstvu in zatrdil, da bo strl upor, ki se je začel na vzhodu države in se kmalu razširil tudi na zahod in v prestolnico Tripolis.

Diplomat zvest režimu priznava tragedijo
VS se je sestal na zahtevo namestnika libijskega veleposlanika Ibrahima Dabašija, ki je zaradi nasilnega poskusa zatrtja protestov skupaj z večino predstavnikov libijske misije pri Svetovni organizaciji v ponedeljek odrekel zvestobo Gadafiju in se zavezal, da bo predstavljal le libijsko ljudstvo.

V razpravi je nastal nenavaden zaplet, saj je predstavnike članic VS-ja nagovoril libijski veleposlanik pri ZN-u Abdurahman Šalgam, ki je ostal še naprej zvest Gadafiju, čeprav se je zavzel za konec nasilja.

V ponedeljek ga še ni bilo v New Yorku, pojavil pa se je ob začetku razprave, kjer je govoril on, in ne Dabaši. Na razpravi za zaprtimi vrati je Abdurahman priznal, da se v Libiji dogaja tragedija in da so v državi potrebne reforme.

To je prvič, da se je VS izrekel glede protivladnih protestov, ki so v zadnjih tednih preplavili arabski svet in z oblasti že odnesli voditelja Tunizije in Egipta. Diplomati so pojasnili, da so razmere v Libiji dosegle take razsežnosti, da je bilo treba ukrepati. Gre sicer za najmilejšo obliko obsodbe, ki jo ima VS na voljo, to je izjavo za medije.

Gadafi pripravljen na mučeništvo
V svojem 75-minutnem govoru je Gadafi pozval svoje privržence k napadom na "ščurke in podgane", ki so se postavili proti njegovi vladavini. Vse, ki si bodo drznili s silo zoperstaviti njegovi vladavini, je opozoril, da bodo usmrčeni. Libijski voditelj si je za govornico izbral hišo, ki je bila poškodovana v ameriškem bombnem napadu leta 1986.

"Ne bom zapustil te dežele. Umrl bom tukaj kot mučenik," je Gadafi sporočil v svojem govoru in protestnike označil za zbegano mladino, ki se je pustila zapeljati v zameno za mamila in denar.

Vzhod Libije se je otresel Gadafija
Gadafi izgublja nadzor nad Libijo
Tujci bežijo iz nemirne Libije
Varnostni svet obsodil Gadafijevo nasilje