Slavje v Tuniziji ob novici Gadafijeve smrti. Foto: EPA
Slavje v Tuniziji ob novici Gadafijeve smrti. Foto: EPA
Gadafijeva smrt - konec nekega obdobja. Foto: EPA
Takole so novico sprejeli pred libijskim veleposlaništvom v Londonu. Foto: EPA
Z Gadafijem so na tak ali drugačen način sodelovali številni zahodni politiki in države. Foto: Reuters
Uporniki ubili Gadafija

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso tako govorita o koncu zatiranja libijskega ljudstva in despotizma. "Libija zdaj lahko obrne novo stran," sta zapisala Van Rompuy in Barroso. Ob tem sta libijski narodni prehodni svet pozvala, naj si prizadeva za spravni proces, ki bo v državi omogočil demokratično, mirno in pregledno predajo oblasti.

Podobno je zapisala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton. "Padec Sirte pomeni konec Gadafijeve vladavine. Po desetih mesecih izrednih žrtev lahko Libijci ponosno zatrdijo, da so se otresli režima, ki jih je teroriziral in zatiral več kot 40 let. Zdaj lahko gledajo v prihodnost," je poudarila.
Tako kot Barroso in Van Rompuy sta se zavzela za spravni proces v Libiji in tamkajšnjemu ljudstvu zagotovila, da bo EU ostal močan in predan partner Libijcev.
Türk ponuja pomoč Libiji
Na novico o Gadafijevi smrti se je odzval tudi predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk. Predsednik ocenjuje, da lahko ta dogodek prispeva k skorajšnjemu koncu državljanske vojne v Libiji.
Predsednik je izrazil upanje, da se bodo spopadi v Libiji kmalu končali in da se bo nadaljeval proces utrjevanja legitimnosti nove libijske oblasti, hkrati z graditvijo pravne države in demokratičnih institucij. Slovenija pomaga libijskemu ljudstvu s humanitarno pomočjo, ki se bo v prihodnjih tednih še okrepila, je še dodal predsednik Türk.

Ponos, spomin, slava
"Vojne v Libiji je konec," pa je v odzivu na novice o smrti svojega nekdanjega tesnega zaveznika poudaril italijanski premier Silvio Berlusconi. "Sic transit gloria mundi (Tako mineva slava sveta)," je dejal v latinščini.
Francoski zunanji minister Alain Juppe je pozdravil konec 42-letne tiranije v Libiji. Ob tem je poudaril, da je Francija "ponosna", da je pomagala libijskemu ljudstvu. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa pravi, da libijsko ljudstvo z Gadafijevo smrtjo obrača nov list in da je to začetek vzpostavitve demokracije.

Britanski premier David Cameron pa meni, da je Gadafijeva smrt priložnost za spomin na njegove žrtve in za demokratično prihodnost Libije.
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da lahko Libija zdaj svobodno začne mirne demokratične reforme. "S tem je končana krvava vojna, ki jo je Gadafi bil proti lastnemu ljudstvu. Pot je zdaj končno prosta za svež politični začetek, v miru. Nemčija si je oddahnila in je zaradi tega zelo srečna."

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da je dan Gadafijeve smrti zgodovinski dan za vse libijsko ljudstvo.
Predsednik ZDA Barack Obama pa: "Danes lahko zagotovo rečemo, da je Gadafijevega režima konec. Gadafijeva smrt zaznamuje konec dolgega in bolečega poglavja za Libijo. Težki dnevi bodo. A ZDA - skupaj z mednarodno skupnostjo - je zavezano libijskemu ljudstvu. Gadafijeva smrt je veličasten dan za libijsko zgodovino, temna senca tiranije se je dvignila."

Svarilo diktatorjem
Zunanji minister trenutno predsedujoče EU-ju Poljske Marcin Bosacki meni, da je Gadafijeva smrt "svarilo drugim diktatorjem v regiji in svetu". Ob tem je izrazil obžalovanje, da Gadafiju za njegove zločine ne bodo sodili v Libiji ali Haagu. Bosacki upa, da bodo sodili vsaj Gadafijevim sodelavcem. V sporočilu je še zapisal, da Poljska čestita Libijcem ob koncu več desetletij trajajoče diktature.

Predsednik Evropskega sveta Jerzy Buzek je izrazil zadovoljstvo, da bo v soboto obiskal deželo, ki se je osvobodila diktatorja, ki je z železno roko vladal več kot 40 let.

Evropski poslanec iz Italije Mario Borghezio, ki s svojimi izjavami pogosto vznemirja javnost, pa je poudaril, da je bil Gadafi "velik voditelj in velik revolucionar". "Konec Gadafija, ki je umrl med bojem, obkrožen z najzvestejšimi privrženci, je nedvomno veličasten," je v sporočilu zapisal poslanec.

Uporniki ubili Gadafija