Albanija bo članica VS-ja prvič v zgodovini.

Omenjene države bodo v Varnostnem svetu zamenjale Estonijo, Vietnam, St. Vincent in Grenadine, Nigerijo in Tunizijo, ki jim 1. januarja 2022 poteče mandat.

Varnostni svet ZN-a v bistvu vodi pet stalnih članic s pravico veta – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija. Preostalih deset držav na ključne odločitve v primeru razdeljenosti stalnih članic ne more vplivati.

Zaradi tega se že desetletja vrstijo pozivi k reformam najpomembnejšega organa ZN-a, ki odloča o vprašanjih miru in varnosti po svetu.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da naj bi se zdaj razmerje sil malce spremenilo, ker namesto majhnega St. Vincenta in Grenadinov prihaja velika Brazilija, Združeni arabski emirati so vpleteni v spore v Libiji in Jemnu, Albanija pa je zanimiva, ker je evropska članica Organizacije islamskega sodelovanja (OIC). V Varnostnem svetu bo Albanija verjetno imela drugačna stališča kot Rusija, kar zadeva Srbijo in Kosovo.

Težav pri izvolitvi ni bilo, saj so se regionalne skupine tokrat pred volitvami dogovorile, komu pripada sedež v Varnostnem svetu za naslednji dve leti. Brazilija je na glasovanju dobila 181 glasov, Združeni arabski emirati 179, Albanija 175, Gabon 183 in Gana 185.