Protestov v Teheranu so se udeležili večinoma dijaki in študentje. Foto: EPA
Protestov v Teheranu so se udeležili večinoma dijaki in študentje. Foto: EPA

Pred zgradbo nekdanjega ameriškega veleposlaništva, kjer ima zdaj sedež elitna revolucionarna garda, so protestniki zažigali ameriške in izraelske zastave ter lutke strica Sama in Georgea Busha. Čeprav je bilo udeležencev manj kot ob obletnicah prejšnja leta, se je na protestih zbralo okoli 10.000 ljudi, med njimi veliko srednješolcev, ki so imeli opravičen izostanek od pouka.

Potem ko je 4. novembra leta 1979 ajatola Homeini odstavil iranskega šaha, so skrajni študentski voditelji vdrli na ameriško veleposlaništvo in zajeli ameriške diplomate, ki so jih zadrževali 444 dni. Od takrat naprej ZDA nimajo nobenih diplomatskih stikov z Iranom.

ZDA se zdaj zavzemajo za ukrepe proti Iranu, ki ga obtožujejo razvoja jedrskega orožja. To Teheran odločno zanika in trdi, da je jedrski program miroljubne narave. Predsednik iranskega parlamenta Golamali Hadadel je množici protestnikov dejal, da se ZDA niso nič naučile iz zavzetja njihovega veleposlaništva, in opozoril, da grožnje in ukrepi ne bodo prizadeli volje velikega naroda. Protestniki so se na njegov govor odzvali z vzkliki, da je jedrska energija njihova neodtuljiva pravica.