Grabar Kitarovićeva je tesno premagala dosedanjega predsednika Iva Josipovića. Foto: EPA
Grabar Kitarovićeva je tesno premagala dosedanjega predsednika Iva Josipovića. Foto: EPA
Milorad Dodik
Dodik je edini v BiH-u podprl razmišljanje Grabar Kitarovićeve. Foto: EPA

Po zmagi na nedeljskih predsedniških volitvah je Kolinda Grabar Kitarović razburila javnost v sosednjem BiH-u z izjavo oblikovanju tretje entitete, ki jo je pozdravil le predsednik Republike srbske Milorad Dodik.

V pogovoru za javno televizijo BiH-a BHT1 je nova hrvaška predsednica dejala, da njena izjava ne pomeni, da si prizadeva za posebno hrvaško entiteto v BiH-u, ampak je to samo ena od možnosti notranje ureditve države.

Grabar Kitarovićeva je dejala, da si želi srečanja z Dodikom, s katerim bi se pogovarjala predvsem o evropskih perspektivah tega dela BiH-a in vprašanju vrnitve Hrvatov, ki so bili pregnani z območja današnje srbske entitete v BiH-u.

Mislila tudi Srbe
Prva ženska na položaju predsednice Hrvaške je morala pojasnjevati tudi svoj nagovor po zmagi na volitvah, v katerem je izpostavila "Hrvate". Povedala je, da je s tem mislila vse državljane Hrvaške, tudi Srbe. "Zame je Hrvat tudi tisti, ki je pravoslavne vere in je Srb po nacionalnosti. Je namreč Hrvat v smislu hrvaškega državljana," je izjavila v pogovoru, ki ga bo BHT1 sicer predvajal prihodnji teden.

Dotaknila se je tudi odnosov s Srbijo in Kosovom ter ocenila, da je samostojnost Kosova današnja realnost ter da bi Beograd moral to priznati. "Mislim, da se v Srbiji vsi zavedajo, da Kosovo ne bo več del Srbije," je dejala in izrazila je pričakovanje, da bo že kmalu prišlo do obiska srbskega predsednika Tomislava Nikolića na Hrvaškem, kar naj bi se zgodilo ob njeni predsedniški inavguraciji 18. februarja v Zagrebu.

Med drugim je izrazila še pričakovanje, da bi srbska vlada med pogajanji o vstopu v Evropsko unijo uredila tudi vprašanje hrvaške manjšine v Srbiji.