Začasna grška premierka Vasiliki Tanu v družbi nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa. Foto: Reuters
Začasna grška premierka Vasiliki Tanu v družbi nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa. Foto: Reuters

Grška javnost pozna Vasiliki Tanu kot zagovornico protivarčevalnih ukrepov, saj je odkrito nasprotovala nižanju plač v javnem sektorju, kar je bil eden izmed pogojev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da je Grčija dobila tretji program posojila. Kot je dejala, morajo imeti sodniki konkurenčne plače, saj lahko le tako ohranijo svojo integriteto.

"Napačna gospodarska politika, ki se je izvajala zadnjih pet let, vključno z vsiljenimi posojili upnikov, ki niso imeli učinka, je vodila državo v globoko recesijo, višjo brezposelnost, prebivalce pa pahnila v revščino," je v odprtem pismu julija letos Vasiliki Tanu zapisala predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckerju in ga pozvala, naj pomaga "Grkom pridobiti njihovo dostojanstvo".

V petek znan datum predčasnih volitev
Predsednik Prokopis Pavlopulos naj bi v petek objavil tudi datum, kdaj bodo šli Grki vnovič na volišča - že petič v zadnjih šestih letih. Najverjetneje bo to že 20. septembra, kot je prejšnji teden ob odstopu nakazal dosedanji premier Aleksis Cipras.

Cipras je odstopil po razkolu v stranki Siriza, potem ko je privolil na nov dogovor z mednarodnimi posojilodajalci za rešitev grških finančnih težav. V sredo je napovedal, da ne bo sestavljal vlade narodne enotnosti, če na volitvah ne bo dosegel absolutne večine. Po poročanju AFP-ja ne namerava sodelovati s konservativno opozicijsko stranko Nova demokracija ne s socialisti (Pasok) ali desnosredinsko stranko Potami, je še napovedal Cipras.