Upajoče odštevanje do olimpijskih iger. Foto: EPA
Upajoče odštevanje do olimpijskih iger. Foto: EPA
Prizor iz kaotičnega Hackneyja, le streljaj od olimpijske vasi. Foto: EPA
Tudi župan Londona Boris Johnson zagotavlja, da bodo olimpijske igre varno speljane. Foto: EPA
Kako varen bo London čez leto dni? Foto: EPA

Strah, da bi nemiri v britanski prestolnici lahko vplivali na igre, je vse večji, policija pa zdajšnjerazmere v Londonu opisuje kot "izjemno skrb vzbujajoče".
In kot poroča Guardian, tudi precedensi ravno ne opogumljajo, saj so morali organizatorji med drugim že odpovedati prijateljsko nogometno tekmo v sredo med Anglijo in Nizozemsko na Wembleyju. Vprašljiv ostaja tudi začetek nove sezone Premier League, napovedane za ta konec tedna.


O olimpijskih igrah 2012 ob velikih nemirih je poročala tudi kitajska državna televizija. V prispevku so dejali, da se ob izgredih postavljajo vprašanja o zmožnosti mesta, da pripravi največji športni dogodek.
Kitajska pred OI-jem na udaru
Pred zadnjimi poletnimi olimpijskimi igrami v Pekingu 2008 se je Kitajska ob številnih namigih in obtožbah, da ni primerna za gostiteljico olimpijskih iger, brezkompromisno lotila varnostnih ukrepov. Zdaj Kitajska pravi, da Velika Britanija žanje posledice, ker ji ni uspelo nadzirati družabnih omrežij, kot sta Twitter in Facebook.
"Ni še dva tedna od tega, ko je Velika Britanija slavnostno začela odštevati do olimpijskih iger. Zdaj so se izgredi v Londonu razširili tudi na vzhod mesta, kjer bodo glavna prizorišča iger. Nemiri niso le resno škodili podobi Londona, ampak se ob njih tudi porajajo dvomi in zaskrbljenost glede varnostnih ukrepov za londonske OI," začenja poročilo kitajske TV.

In nadaljuje: "Dober kilometer stran od Hackneyja stoji londonska nedavno slovesno ustoličena olimpijska vas. Če se bodo dogodki, kot smo jim priča v Hackneyju danes, še dolgo nadaljevali in če bo ta kaos vplival na organizacijo OI-ja, sta vprašanji, ki skrbita tukajšnje prebivalce."

"Mislim, da bi bila zaskrbljena. Mislim, da se je Peking v tem smislu odrezal res dobro. Če bi v Pekingu pred OI-jem divjali taki nemiri, bi bila kot tuja obiskovalka mesta zaskrbljena. Tako da zdaj, če bi prej razmišljala o obisku Londona za OI, bi se zaradi videnega odločila, da ostanem doma. Mislim, da je preprosto varneje ne iti," je za CCTV povedala neka vprašana Kitajka.

Spet drugi vprašani mimoidoči pa: "Niti najmanj me ne skrbi. Kljub temu da o razmerah po TV na veliko poročajo, mislim, da je to za tako veliko mesto, kot je London, majhna zadeva. Popolno zaupanje imam, da lahko londonske in britanske oblasti ustrezno rešijo to vprašanje."

MOK ima zaupanje v London
Popolno zaupanje imajo tudi športniki, te dni zbrani v Londonu. Ameriški odbojkarici April Ross in Jen Kessy sta tako za New York Times povedali, da se na mitingu v britanski prestolnici počutita popolnoma varni. "Če ne bi videli izgredov po poročilih, sploh ne bi vedeli, da se dogajajo," je dejala Rossova.

A tudi Richard Sumray, glavni načelnik metropolitanske policije za OI 2012 Games, priznava: "Izjemno skrb vzbujajoče je. Nekateri od teh mladih ljudi imajo težave z moralnim kompasom. Moramo najti način reševanja tega problema."
Mednarodni olimpijski komite je dejal, da je prepričan, da bodo olimpijske igre varne, čeprav je ob tem jasno poudaril, da odgovornost za varne igre leži na plečih britanske vlade in metropolitanske policije. "Varnost na olimpijskih igrah je za MOK prva naloga. A z njo se neposredno ukvarjajo lokalne oblasti, saj oni najbolje vedo, kaj je primerno in sorazmerno. Prepričani smo, da se bodo na tem področju izkazali."

Oblasti priznavajo, da so nemiri nedvomno škodili podobi Londona, a v tem hipu nimajo nobenih načrtov za revizacijo varnostnih ukrepov pred OI-jem.

Hugh Robertson, olimpijski minister, je za Guardian povedal, da se vsak, ki je skeptičen do varnostnih ukrepov za OI, "zelo moti. Vsi dokazi kažejo, da so te težave kriminal nizke stopnje, ki ga poganjajo sporočila na družabnih omrežjih, in ne neka nova, vzhajajoča varnostna grožnja."