Emblem Zlate zore spominja na svastiko, njeni člani pa uporabljajo nacistične pozdrave. Foto: Reuters
Emblem Zlate zore spominja na svastiko, njeni člani pa uporabljajo nacistične pozdrave. Foto: Reuters
Člani Zlate zore med razdeljevanjem hrane. Foto: EPA
'Evropa proti neonacizmu'. Foto: EPA
Pred turistično sezono se oblasti bojijo slabe reklame. Foto: EPA

Stranka namerava kljub županovi prepovedi v četrtek med Grke, ki so jih prizadeli nečloveški varčevalni ukrepi, razdeljevati tradicionalne pravoslavne velikonočne jedi, kot so jagnjetina in jajca.
"Ta hrana je za tisoče grških družin, ki jih je uničila genocidna politika," so sporočili iz stranke, pri čemer imajo v mislih dogovor o posojilu, ki so ga Atene podpisale z mednarodnimi upniki.

Razdeljevanje hrane naj bi bilo namenjeno izključno tistim Grkom, ki si zaradi krčenja proračuna in rekordne stopnje nezaposlenosti ne morejo privoščiti velike noči. "Prednost bodo imele družine s tremi otroki in več," so zapisali v izjavi. "Ob tem naj župana spomnimo, da imamo v Grčiji še vedno demokracijo."

Porast priljubljenosti
Zlati zori je priljubljenost v času krize močno narasla in junija lani ji je uspelo spraviti v parlament kar 18 poslancev. Ultranacionalistična stranka je izkoristila čas krize in splošnega nezadovoljstva, pri tem pa igra na populistično karto pripisovanja krivde vladi za krizo in sovražnosti proti priseljencem, ki naj bi Grkom kradli službe.
Priljubljenost si je še povečala s kampanjo razdeljevanja hrane in oblek po vzoru Hamasa in ankete kažejo, da je stranka po politični moči trdno zasidrana na tretjem mestu.

Je pa, kot poroča Guardian, vzpon skrajne desnice precej osramotil grške oblasti, pri čemer koalicijo obtožujejo, da ni storila dovolj za izkoreninjenje rasno motiviranih napadov, ki so se v zadnjih mesecih močno okrepili.
Atenski levosredinski župan Giorgos Kaminis, ki velja za progresivnega na temo priseljevanja, skuša pomiriti kritike. "Bodimo jasni: Atene gledajo na načrtovani shod kot nezakonit in storili bomo vse, da ga ne bo," je sporočil v izjavi za javnost.

Podobno razdeljevanje hrane, namenjene le Grkom, je potekalo že lani. Shod je bil izjemno dobro obiskan. Zlata zora po državi organizira tudi krvodajalske akcije, namenjene "samo Grkom", v državnih bolnišnicah pa izvaja kampanjo, da bi v njih delalo samo grško osebje. Prejšnji teden so se pred bolnišnico v Tripoliju na jugu Peloponeza ob eni takih krvodajalskih akcij zbrali protestniki, ki pa so jih člani stranke brutalno napadli.

Očrnjena podoba Grčije
V času, ko se Grčija pripravlja na turistično sezono, ki je za obubožano državo ključnega pomena, si koalicija premierja Antonisa Samarasa želi, da ne bi Zlata zora, ki se zgleduje po nacistih, še bolj umazala podobe države. Tudi zato skušajo oblasti na vse pretege preprečiti četrtkov shod. Pri tem si bodo morda lahko pomagali s poročilom EU-jevega komisarja za človekove pravice, v katerem prvič zasledimo napoved, da bi lahko to skrajno desničarsko skupino prepovedali.

Nils Muiznieks je za EU-uradnika uporabil nepričakovano ostre formulacije, ko je Zlato zoro opisal kot "neonacistično in nasilno politično stranko". V svojem 32-stranskem poročilu, ki ga je sestavil po obisku Grčije na začetku leta, je pozval k prepovedi stranke na podlagi pravno zavezujočih mednarodnih konvencij za človekove pravice.
Muiznieks je še dodal, da imajo tamkajšnje oblasti pravico sankcionirati posameznike, ki dejavno podpirajo zločine iz sovraštva ali pa pri njih sodelujejo.

Pred kratkim je tudi organizacija Human Rights Watch opozorila, da je ksenofobno nasilje ponekod v Grčiji doseglo "alarmantne razsežnosti", oblasti pa obtožila, da ne storijo dovolj, da bi te napade ustavile.