Makedonci naj bi nov parlament dobili 25. junija, novo vlado pa do 10. avgusta. Foto: EPA
Makedonci naj bi nov parlament dobili 25. junija, novo vlado pa do 10. avgusta. Foto: EPA
Nikola Gruevski
Gruevski je napovedal, da bodo skušali uresničiti sanje, da Makedonija postane uspešna in napredna država, ki bo članica EU-ja in Nata. Foto: EPA
Makedonski Albanec
Albanska manjšina živi na zahodu Makedonije. Foto: EPA

Konservativna stranka VMRO-DPMNE je na nedeljskih predčasnih volitvah osvojila 39 odstotkov glasov, medtem ko je opozicijski socialdemokratski SDSM končal na drugem mestu z 32,8 odstotka glasov.

Na tretjem mestu je vladni DUI Alija Ahmetija, ki je prejel 10,24 odstotka glasov, opozicijska Demokratska stranka Albancev (DPA) Menduha Thacija pa je prejela 5,9 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 63,4 odstotka volivcev, kar je pet odstotkov več kot leta 2008.

Od leta 2006 je to že tretjič, enkrat na rednih in dvakrat na predčasnih volitvah, da je VMRO-DPMNE osvojil večino v parlamentu, a vseeno premalo, da bi vladal sam.

Makedonci lahko znova pričakujejo koalicijsko vlado, v kateri bo po napovedih sodelovanje nadaljevala dozdajšnja koalicijska partnerica Demokratska unija za integracijo (DUI), ena izmed dveh največjih strank albanske manjšine.

Do zdaj je imel VMRO-DPMNE v parlamentu absolutno večino, vendar je v vladi sodeloval z DUI-jem v skladu z nenapisanim pravilom, da je v koalicijo vedno povabljena albanska stranka, da se ohrani etnično ravnotežje. Albanska manjšina glede na popis prebivalstva iz leta 2002 predstavlja četrtino prebivalstva v Makedoniji.

Gruevski je na novinarski konferenci čestital državljanom in strankam za poštene in demokratične volitve, zmago njegove stranke pa označil za "praznik demokracije". Po njegovem mnenju je zmaga še posebej pomembna, ker so jo dosegli v času svetovne gospodarske krize.

Za prednostno nalogo si je zastavil izboljšanje gospodarskih razmer v državi, vstop v Evropsko unijo in v zvezo Nato, boj proti kriminalu in korupciji ter reformo sodstva, javne uprave in šolstva.

"Skušali bomo uresničiti naše sanje, da Makedonija postane uspešna in cvetoča država, članica EU-ja in Nata," je dejal Gruevski.

"Čas socialdemokratov bo še prišel"
Vodja opozicije Crvenkovski je priznal poraz in nasprotnikom čestital za zmago. Kot je dejal, "imajo ljudje vedno prav, tudi kadar se motijo". Obljubil je, da si bodo v sobranju prizadevali, da bi branili interese vseh, boj pa bodo nadaljevali še naprej. Sam je prepričan, da bo čas njegove stranke še nastopil.

Predčasne volitve so bile razpisane zato, ker so socialdemokrati od januarja bojkotirali delo parlamenta, ker so oblasti zamrznile bančne račune zasebne televizije A1 in treh časopisov, ki so v rokah istih lastnikov, kar so v opoziciji razumeli kot poskus vlade, da utiša kritične medije.

Grčija stoji na poti v EU
Čeprav je svetovna gospodarska kriza Makedonijo le oplazila, pa nekdanja jugoslovanska republika še vedno ostaja ena najrevnejših evropskih držav, kjer tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine in s 30-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Tudi evropska prihodnost je še vedno oddaljena, saj je Makedonija kandidatka za vstop v EU postala že leta 2005, vendar do danes še ni začela pristopnih pogajanj zaradi nasprotovanja Grčije, ki zahteva, da njena severna soseda spremeni ime, ker tudi severna grška pokrajina nosi ime Makedonija. Iz istega razloga je Makedoniji onemogočena tudi v pot v zvezo Nato.