Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri tem je poudaril, da več kot 80 odstotkov migrantov po svetu prečka meje na varen in urejen način, medtem pa v nereguliranih migracijah na nevarnih poteh mnogi še naprej umirajo.

V zadnjih osmih letih je umrlo najmanj 51.000 migrantov, na tisoče pa jih je izginilo, je sporočil Guterres, ki je neregulirane migracije označil za "kruto kraljestvo preprodajalcev" z grozljivimi posledicami za ljudi.

"Pravice migrantov so človekove pravice. Spoštovati jih je treba brez diskriminacije in ne glede na to, ali je njihovo gibanje prisilno, prostovoljno ali uradno odobreno," je zapisal in dodal, da je preprečevanje smrtnih žrtev humanitarna nujnost ter moralna in pravna obveznost.

Na svetu okoli 280 milijonov migrantov

Na svetu je trenutno okoli 280 milijonov migrantov, ki so po besedah Guterresa zapustili svojo državo v iskanju priložnosti, dostojanstva, svobode in boljšega življenja.

Kot je zapisal, so migracije gonilo gospodarske rasti in medsebojnega razumevanja, da bi omejili neregulirane migracije pa potrebujemo večjo mednarodno podporo za naložbe v izvorne države.

Pri Slovenski filantropiji so pred mednarodnim dnevom zapisali, da je letošnje leto na področju migracij najbolj zaznamovala vojna v Ukrajini in situacija tistih, ki so pribežali k nam in v druge države.

Na Slovenski filantropiji želijo, da bi enako ravnali z vsemi migranti, ne glede na državo izvora in razloge za njihov odhod. V tem pogledu pričakujejo skrajšanje upravnih postopkov in postopkov pridobivanja mednarodne zaščite, ter zagotavljanje celovite podpore in pomoči travmatiziranim posameznikom. Posebej so izpostavili potrebo po zaščiti otrok brez spremstva in pri tem pozvali k boljšim in primernejšim namestitvam, ki jih ta ranljiva skupina migrantov nujno potrebuje.

Mednarodni dan migrantov se zaznamuje od leta 2000. 18. december je bil izbran za ta dan v spomin na sprejetje mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin v letu 1990.