Jovica Stanišić in Franko Simatović sta oproščena vseh obtožb. Foto: Reuters
Jovica Stanišić in Franko Simatović sta oproščena vseh obtožb. Foto: Reuters
Jovica Stanišić
Stanišić je bil na čelu srbske tajne službe od leta 1991 do leta 1998. Foto: EPA
Franko Simatović
Simatović je ustanovil enote za posebne operacije (JSO). Foto: EPA

Stanišić je bil kot vodja Službe državne varnosti (SDB) tesen zaveznik nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, medtem ko je Simatović poveljeval enotam za posebne operacije te službe.

Tožilstvo je za oba zahtevalo najvišjo, torej dosmrtno zaporno kazen. Haaško sodišče je razsodilo, da ni dovolj dokazov, ki bi kazali na to, da sta pomagala vojakom, ki so bili med vojno na Hrvaškem in v BiH-u od leta 1991 do leta 1995 odgovorni za umore in druge zločine nad nesrbskim prebivalstvom.

Predsednik sodnega sveta Alphons Orie je dejal, da lahko takoj odkorakata na prostost.

Organizacija paravojaških enot
Obtožnica ju je bremenila zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v okviru združenega zločinskega podviga, ki ga je vodil takratni srbski predsednik Slobodan Milošević, s ciljem trajne in nasilne odstranitve nesrbskega prebivalstva iz delov BiH-a in Hrvaške, ki bi bili nato vključeni v srbsko državo.

V tem podvigu so sodelovali tudi vojni voditelji bosanskih Srbov Radovan Karadžić, Ratko Mladić in Milan Martić.

SDB je organiziral paravojaške skupine ali pomagal pri njihovem oblikovanju, kot so Rdeče baretke Milorada Lukovića Legije, Tigrovcev Željka Ražnjatovića Arkana, Škorpijonov, Knindž, in je z orožjem opremil policijo Milana Martića v kninski krajini. Sodišče je ugotovilo, da so te enote izvedle grozljive zločine na Hrvaškem in v BiH-u, vendar za to po mnenju sodišča nista odgovorna Stanišić in Simatović.

Oba sta bila aretirana in izročena v Haag leta 2003, sodni proces proti njima pa se je začel junija 2009. Končal se je septembra 2012. Obtoženca sta bila februarja po koncu glavne obravnave izpuščena na prostost do izreka kazni, v ponedeljek pa sta se morala na poziv sodišča vrniti v Haag.

Sodišče je obsodbo izreklo dan po tem, ko je v primeru "Prlić in drugi" potrdilo odgovornost Hrvaške kot agresorja v BiH-u in mednarodni značaj vojne v BiH-u.

Beograd pozdravil oprostitev
Srbski premier Ivica Dačić je pozdravil oprostilno sodbo za Stanišića in Simatovića.

"Takšna sodba ima velik pomen za Srbijo. Srbska vlada se je zavzemala in se zavzema za pravična sojenja pred haaškim sodiščem, ker je to edini način za utrditev resnice o zločinih in vzpostavitev pogojev za spravo ter zagotovitev trajnega miru in stabilnosti v regiji," je v pisni izjavi poudaril srbski premier.

"Neverjetno in nesprejemljivo"
Predsednica društva Matere Srebrenice Munira Subašić je v Sarajevu dejala, da je oprostilna sodba nesprejemljiva. "To je neverjetno in nesprejemljivo! To je politična sodba. Šokirana sem."

Po njenih besedah haaško sodišče ni izpolnilo svoje naloge. "Na žalost spodbuja zločince, da bodo zagrešili zločine v prihodnosti," je dodala predsednica združenja žensk, ki so v pokolu 8.000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 izgubile sorodnike.

Stanišić in Simatović oproščena
Stanišić in Simatović oproščena