Pretreseni Avstrijci se podpisujejo v žalno knjigo. Foto: Reuters
Pretreseni Avstrijci se podpisujejo v žalno knjigo. Foto: Reuters
Gerhard Dorfler in Stefan Petzner
Pretresena Gerhard Dorfler in Stefan Petzner na novinarski konferenci. Petzner je Haiderja opisal kot svojega najboljšega prijatelja. Foto: Reuters
Jörg Haider
Jörg Haider (1950-2008) Foto: Reuters
Kraj nesreče
Na kraju nesreče so ljudje začeli prižigati sveče. Foto: EPA
Jörg Haider
Po Avstriji so odprli številne žalne knjige. Foto: Reuters
Avstrija žaluje za Haiderjem
Konec poti za Jörga Haiderja

Naj spomnimo: Avstrijo je včeraj pretresla novica, da se je v zgodnjih jutranjih urah v prometni nesreči Haider smrtno ponesrečil. Po besedah policije je izgubil oblast nad vozilom, povozil dva prometna znaka, z desnim kolesom zapeljal na bankino, "pokosil" živo mejo in treščil v betonski podpornik vrtne ograje.
Vozilo se je nato večkrat prevrnilo. Haider, ki je bil pripet z varnostnim pasom, je dobil hude poškodbe glave in prsnega koša, verjetno je imel tudi zlomljeno hrbtenico. Na poti v bolnišnico je zaradi poškodb umrl. Po navedbah zdravnikov, ki so že opravili obdukcijo, ni imel možnosti, da bi nesrečo preživel.
Danes naj bi bili znani tudi izsledki preiskave razbitin avtomobila, na podlagi katerih bodo skušali pojasniti vzrok nesreče.
Zastave na pol droga
V Avstriji so odprte žalne knjige, zastave so na pol droga, brzojavke sožalja prihajajo z vseh koncev - med drugim sta ju poslala tudi še aktualni slovenski premier Janez Janša in njegov najverjetnejši naslednik, Borut Pahor.

Glavni tajnik Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije, Stefan Petzner, piše na strankini spletni strani: "To je za nas kakor konec sveta." Haiderja naj bi na položaju deželnega glavarja začasno zamenjal njegov namestnik Gerhard Dörfler, ki je ob Haiderjevi smrti povedal, da je, kot da bi "na Koroškem padlo sonce z neba".

Nesreča se je zgodila nekaj pred 1.30 zjutraj na Rožanski cesti na jugu deželne prestolnice blizu naselja Ilovje (Lambichl). Haider je bil v službenem vozilu brez sopotnikov. Tik pred nesrečo naj bi prehitel drugo vozilo, katerega voznica naj bi tudi poklicala policijo.

Sožalja tudi iz Slovenije:
Najverjetnejši premier Borut Pahor je Haiderjevi družini poslal sožalno brzojavko, nekdanji državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič je v sporočilu za javnost zapisal, da obžaluje tragično smrt koroškega deželnega glavarja, premier Janez Janša pa je poslal Haiderjevim sožalno pismo, v katerim je izrazil sožalje in sočutje.
Pokojni deželni glavar se je vračal domov; konec tedna je načrtoval veliko zabavo ob 90. rojstnem dnevu svoje matere. Haider za seboj zapušča ženo in dve odrasli hčeri.

Smrtnik ne vidi sprememb po Haiderju
"Vsi smo šokirani. V življenju je tako, da gre hitro od neuspeha do uspeha," je za MMC povedal Vladimir Smrtnik, predsednik stranke koroških Slovencev, ki meni, da Haiderjeva smrt ne bo prinesla sprememb v avstrijski politiki do koroških Slovencev. "Bistvenih sprememb ne bo, to nas učijo izkušnje iz preteklosti. Druge opcije niso prinesle bistvenih sprememb, niso imele nič več posluha za naše težave," je dejal.

Avstrijski odzivi na Haiderjevo smrt
Avstrijski predsednik Heinz Fischer je ob novici izrazil "globoko prizadetost", Haiderjevi družini pa izrazil sožalje. Smrt Haiderja je označil za "nedoumljivo" in "človeško tragedijo", Haiderja pa opisal kot nadarjenega in sposobnega politika, ki je na eni strani sprožil navdušenje, na drugi pa ostre kritike.

Tudi zvezni kancler Alfred Gusenbauer (SPÖ) je izrazil "globoko prizadetost" in družini Haider izrazil sočutje, pokojnega pa opisal kot sposobnega politika, ki pa "ni bil nesporen".

"Haiderjeva smrt bi morala spomniti vse politike, da bi morali ob ostrih političnih nesoglasjih vedno ohraniti spoštovanje do soljudi," je v sporočilu za javnost zapisala Barbara Prammer, predsednica avstrijskega parlamenta.

"Nihče ni tako vplival na notranjepolitično dogajanje in ji dal takšnega pečata kot Haider. Bil je drugačen, in kot smo videli tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah, zelo uspešen," je poudaril vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Josef Pröll.

Predsednik stranke FPÖ, ki jo je dolga leta vodil prav Haider, Heinz Christian Strache, se je strinjal z drugimi politiki, da je bil Haider "velik politik, ki je v zadnjih 30 letih najbolj vplival na politično življenje v Avstriji". "Njegov prispevek je nesporen," je dodal in izpostavil njegovo odgovornost za "neverjetne spremembe".

V Sloveniji je Haider največ prahu dvigoval zaradi dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. MMC je zgodbo spremljal skozi vsa leta.

Vir fotografij v spodnji galeriji: EPA

Avstrija žaluje za Haiderjem
Konec poti za Jörga Haiderja