48-letni Ramush Haradinaj (v sredini) je bil leta 2015 aretiran tudi v Sloveniji, a nato hitro izpuščen. Foto: BoBo
48-letni Ramush Haradinaj (v sredini) je bil leta 2015 aretiran tudi v Sloveniji, a nato hitro izpuščen. Foto: BoBo
Francozi aretirali Ramusha Haradinaja

Haradinaj, nekdanji premier Kosova, je bil v Franciji aretiran v sredo na podlagi srbske tiralice. Vučić je dejal, da je dobro, da je pravica uvrščena više kot politika in da si želi, da bi bilo tako tudi v Franciji.

Po Vučićevih besedah ima srbsko tožilstvo številne dokaze proti Haradinaju, tako da bi bilo nenavadno, če Francija ne bi ravnala v skladu z zakonom. Predsednik poslanske skupine Zavezništva za prihodnost Kosova Palja Ljekaja je nato dejal, da bodo Francozi Haradinaja najverjetneje izpustiti že v sredo popoldne. A francosko prizivno sodišče je sporočilo, da bo do formalne zahteve Srbije Haradinaj ostal v priporu.

Aretiran na podlagi tiralice iz leta 2004
Haradinaj je bil prijet na francoski strani letališča Basel Mulhouse Freiburg na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija. V njej ga Srbija obtožuje ubojev in vojnih zločinov na Kosovu v letih 1998 in 1999, ko je tam potekala osamosvojitvena vojna kosovskih Albancev.

Haradinaj leta 2012 oproščen vseh obtožb
Haradinaj je bivši poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, bil pa je tudi predsednik vlade v Prištini. Zaradi obtožb vojnih zločinov se je moral zagovarjati tudi na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je leta 2012 oprostilo vseh obtožb in izpustilo na prostost. Srbija svoje tiralice kljub temu ni umaknila.

Nikolić odpovedal obisk na Kosovu
Srbski predsednik Tomislav Nikolič je na predvečer pravoslavnega božiča odpovedal obisk na Kosovu v srbski enklavi Štrpce, potem ko so kosovske oblasti Nikolićeve sodelavce v četrtek ob 8.30 zadržale na mejnem prehodu Merdare. Po večurnem čakanju so se po navodilih Nikolića vrnili v Beograd. Prištinske oblasti naj bi srbskemu predsedniku dovolile vstop na Kosovo, vendar je portal Koha ditore poročal, da "končne odločitve o tem še niso sprejeli". Obisk je zdaj odpovedal sam Nikolić.

Francozi aretirali Ramusha Haradinaja