Pogled na olimpijsko vas v Riu, kjer je novinar s pomočjo aplikacij, ki zaznajo najbližje zainteresirane, iskal zmenke. Foto: Reuters
Pogled na olimpijsko vas v Riu, kjer je novinar s pomočjo aplikacij, ki zaznajo najbližje zainteresirane, iskal zmenke. Foto: Reuters
V Rio de Janeiro so pripotovali tudi številni istospolno usmerjeni športniki, ki prihajajo iz držav, kjer homoseksualnost velja za zločin. Foto: EPA

Daily Beast je članek posvetil preučevanju, kako športniki v Riu uporabljajo aplikacije za zmenkarije.

Urednik Daily Beasta John Avlon
Izvršni urednik Daily Beasta Noah Shachtman
Eden tistih, ki so ostro kritizirali članek Daily Beasta, je tudi ameriški smučar prostega sloga Gus Kenworthy, srebrni iz Sočija. Foto: Reuters
Daily Beast je po pritožbah sprva zgolj malce popravil članek in izbrisal nekatere podatke in fotografije, nazadnje pa reportažo v celoti umaknil. Foto: Reuters

Novinar Nico Hines se je dela lotil tako, da si je na telefon naložil vrsto aplikacij za zmenkarije, vključno z Grindrom, priljubljenim med homoseksualci, nato pa v olimpijski vasi čakal na odziv zainteresiranih športnikov. Hines je svojo reportažo zgradil na tezi, da so olimpijske igre tudi čas za razvrat in da se za zaprtimi vrati v olimpijski vasi dogaja več kot na tekmovalnih prizoriščih.

"Morda je vprašanje, ki se ga sprašuje večina ljudi: Kako drugi dobimo povabilo? Se lahko bakanalijam pridruži tudi navadni Janez?" se sprašuje novinar, ki je lani za Daily Beast napisal članek o tem, kako naj bi mladino k skrajni Islamski državi poganjale "spolne frustracije".

Potem ko si je Hines naložil vse od Bumbla in Jack'da do Tinderja, se je bralcem pobahal, da je že v prvi uri dobil tri zmenke. Nato je razkril, kaj imajo nekateri izmed istospolno usmerjenih športnikov zapisano na svojih profilih na Grindru, podal podrobnosti o njihovi teži, višini, nacionalnosti ("Ta prihaja iz zloglasno homofobne države!") in profilni fotografiji.

Čeprav samih imen športnikov ni izdal, pa se to da razbrati, saj Hines ne skopari z opisi, v katerih disciplinah tekmujejo, na katerih tekmah in kakšna je njihova uvrstitev v posameznem športu. V prvotni različici članka je sicer Hines uporabil tudi profilne fotografije športnikov, s katerimi se je dogovoril za zmenek, kar so pri Daily Beast pozneje umaknili.

Številni ogorčeni
Hines je svoje početje upravičil z navedbo, da se ni nikomur lagal ali se pretvarjal, da je kdo drug, "razen če šteje že to, da sem se prijavil na Grindr", saj je poročen in ima otroka. "Uporabil sem svojo pravo fotografijo in če me je kdo vprašal, kaj delam, nisem skrival, da sem novinar," se brani.

Reportaža je šokirala in ogorčila številne, vključno z bralci, športniki in borci za pravice istospolnih. Kot so izpostavili, prihajajo nekateri športniki iz Hinesovega članka iz držav, kjer velja stroga protigejevska zakonodaja. Ameriški smučar prostega sloga Gus Kenworthy, ki je odkrito gej, je Daily Beast obtožil, da je športnike "lovil v past", medtem ko je plavalec iz Tonge Amini Fonua spletni strani sporočil, da je njihove ustvarjalce lahko sram.

"Predstavljajte si edini kraj, kjer se lahko počutiš varnega, edini kraj, kjer si lahko to, kar si, pa ti ga uniči heteroseksualec, ki meni, da je vse ena sama šala," je tvitnil Fonua, ki svoje istospolne usmerjenosti ne skriva, a prihaja iz države, ki velja za homofobno.

"Noben heteroseksualec ne bo nikdar poznal bolečine, ko nekdo razkrije tvojo resnico. Da to nekomu vzameš, je preprosto ... ne morem. Dobesedno me spravi v jok," je Hinesu po Twitterju sporočil Fonua, medtem ko so nekateri opozarjali, da bi članek lahko ogrozil življenja nekaterih športnikov, ki prihajajo iz konservativnih držav.

Homoseksualnost sicer velja za zločin v več kot 70 državah, v nekaterih, kot so Iran, Mavretanija, Savdska Arabija, Sudan in Jemen, pa se celo kaznuje s smrtjo.

Opravičilo Daily Beasta
Neetičnost članka kritizira tudi ameriško društvo novinarjev (SPJ), ki meni, da taka zgodba nima prostora v moderni medijski organizaciji, in dodaja, da si prizadeti športniki zaslužijo opravičilo. Spletna stran RT se po drugi strani sprašuje, zakaj se je Daily Beastu zdelo vredno razkriti gejevske olimpijce, ne pa gejevskih republikancev na nedavni republikanski konvenciji, ob robu katere se redno poveča povpraševanje po istospolnih spremljevalcih, čeprav je politika stranke izrazito homofobna.

Poveden je bil tudi naslov kritike spornega članka v liberalni ameriški spletni reviji Salon: "Spodletelo poročanje o olimpijskem seksu: Kako NE pokrivati scene priložnostnega seksa mednarodnih športnikov".

The Daily Beast se je po plazu kritik za članek, ki je razkril več istospolno usmerjenih športnikov, ki na to niso bili pripravljeni, opravičil, sporočil, da "so zamočili", reportažo pa nazadnje le v celoti umaknil s svoje strani. "Naš prvi odziv je bil, da popoln umik članka ni potreben. Motili smo se. Žal nam je. In opravičujemo se športnikom, ki so zaradi naše zgodbe nehote morda postali kompromitirani," so zapisali na svoji strani. "Članek ni hotel škoditi pripadnikom LGBT-skupnosti ali jih ponižati, a namera ne šteje, pač pa učinek. Šlo je za napako Daily Beasta v celoti, ne enega posameznika."

Izvršni urednik Daily Beasta Noah Shachtman pa je tvitnil: "Nismo ravnali prav. Se bomo poboljšali."

Daily Beast je članek posvetil preučevanju, kako športniki v Riu uporabljajo aplikacije za zmenkarije.

Urednik Daily Beasta John Avlon
Izvršni urednik Daily Beasta Noah Shachtman