Hotel je dal ime aferi, zaradi katere je kot prvi in do zdaj edini predsednik ZDA odstopil Richard Nixon. Foto: EPA
Hotel je dal ime aferi, zaradi katere je kot prvi in do zdaj edini predsednik ZDA odstopil Richard Nixon. Foto: EPA
Richard Nixon
Nixon je ukazal, naj vohunijo za demokratskimi tekmeci, in moral zato zapustiti Belo hišo. Foto: EPA

Zadnji lastnik hotela, ki je od leta 2007 zaprt, ga je sprva nameraval prenoviti, a mu je zmanjkalo denarja. Banka, ki je hotel zasegla, upa, da se bo v času, ko sta 40. obletnica pristanka na Luni in smrt novinarja Walterja Cronkitea zbudila spomine na dobo nekdanjega predsednika ZDA Nixona, našel kakšen kupec, ki si bo zaželel še en "spominek" iz tistega časa. Morda za vsega nekaj več kot 700.000 evrov bo kupec dobil 12-nadstropno washingtonsko znamenitost z 251 sobami in pogledom na reko Potomac.

Sledi vloma vodile v Belo hišo
V tem hotelu so leta 1972 prespali vlomilci, preden so po naročilu Nixona vlomili v sosednje prostore demokratske stranke. Odkritje tega zločina je razkrilo sled, ki je vodila naravnost v Belo hišo. Politična afera, ki je sledila, pa je dobila ime po hotelu.

Bleda podoba nekoč razkošnega hotela
Kompleks Watergate, ki poleg hotela vključuje tri stanovanjske hiše, dva bloka s pisarnami in nakupovalni center, je bil odprt leta 1967. Nekoč veličasten hotel v središču kompleksa z marmornatimi tlemi, starinskim pohištvom in portretom britanske kraljice Elizabete II. je danes zaprt, v predverju pa je nakopičeno pohištvo, ki čaka na 120 milijonov evrov vredno prenovo.

Monument Reality, ki je hotel leta 2004 kupil za 31 milijonov evrov, ga je sprva želel spremeniti v razkošna stanovanja, a je zaradi nasprotovanja lokalnih prebivacev ta načrt opustil. Finančni partner banke Lehman Brothers je propadel, zaradi finančne in gospodarske krize pa je težko najti investitorje. Hotel so tako zaplenile banke.

Morebitni kupci z vsega sveta
Nov lastnik hotela bo moral samo za varovanje na mesec odšteti po 70.000 evrov, šele nato razmišljati o stroških za prenovo in vnovično odprtje. Kljub temu iz dražbene hiše, ki bo vodila dražbo, poročajo, da so z njimi v stik že stopili morebitni kupci z vsega sveta.