Jeremić je poskrbel za novo razburjenje v odnosih med Zagrebom in Beogradom. Foto: EPA
Jeremić je poskrbel za novo razburjenje v odnosih med Zagrebom in Beogradom. Foto: EPA
Hrvaška je prepričana, da je njena tožba proti Srbiji pred Meddržavnim sodiščem upravičena. Foto: EPA

Vuk Jeremić je izrazil razočaranje, ker Hrvaška in Srbija nimata odnosov, ki bi zagotavljali harmonično delovanje regije na poti v EU, in dodal, da to "ni bila odločitev Srbije". Omenil je, da je Beograd pred kratkim vrnil svojega veleposlanika v Zagreb, a se "ta dobra volja Srbije ne vrača".

"Tožba ne bo uspela"
Hrvaško je pozval, naj odneha s tožbo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Tožba je "očitno namenjena notranjepolitičnim potrebam in nima možnosti za uspeh, kar se bo zelo hitro pokazalo tudi v areni meddržavnega sodišča".

Jeremić: "Srbija bi morala tožiti Hrvaško
"Ko govorimo o političnem in etičnem kontekstu te tožbe, imam zelo malo razumevanja za ta korak, glede na to, da je Hrvaška ta, ki je svoje ozemlje etnično očistila srbskega prebivalstva", je dejal v intervjuju za Tanjug. "To ni naredila Srbija. Kdor koli je v 90. letih živel v Srbiji kot svoboden državljan, v njej živi še danes. Na Hrvaškem ni tako. Etnično je bilo "očiščenih" 250.000 ljudi, ker so bili srbske narodnosti," je bil oster in dodal, da zdaj "Hrvaška toži Srbijo, namesto da bi bilo obratno".

Hrvaška: Jeremić manipulira z dejstvi
"Hrvaška ne bo dovolila manipuliranja z dejstvi in ponarejanja novejše hrvaške zgodovine, še posebej, ker je dobro znano, kdo je odgovoren za vojno na območju držav nekdanje Jugoslavije, vključno z agresijo na Hrvaško," se je glasil odgovor s hrvaškega zunanjega ministrstva. "Zanikanje odgovornosti Srbije za dogodke v polpretekli zgodovini, vključno z neobičajno tezo, da Srbija ni ogrožala nikogaršnje suverenosti in ozemeljske celovitosti, potrjuje, da se Srbija še ni soočila s svojo polpreteklo zgodovino in vlogo, ki jo je imela pri razpadu nekdanje države," so še zapisali.

Srbiji "gre v nos" Hrvaško priznanje Kosova
Jeremić se je obregnil še ob hrvaško priznanje neodvisega Kosova in glasno podporo t. i. ahtisaarijevema načrta. "Srbija ni ogrozila suverenosti in ozemeljske integritete nikogar. Demokratična srbska vlada nima ozemeljskih apetitov po ozemlju nobene izmed držav v regiji. Srbija je edina država v regiji, katere ozemeljska nedotakljivost je ogrožena, kar na žalost podpirajo številne naše sosede," ni puščal dvoma o nezadovoljstvu Beograda zaradi priznanja neodvisnega Kosova, ki se je februarja odcepilo od Srbije.

T. V.