Kosovo je za Srbe še vedno občutljiva tema. Foto: EPA
Kosovo je za Srbe še vedno občutljiva tema. Foto: EPA

Hrvaški časnik pri tem povzema mnenja neimenovanega vira iz hrvaškega državnega vrha, ki je dejal, da sta Washington in Bruselj skupaj pomagala pri odpravi zadržkov do hrvaških pristopnih pogajanj, kar naj bi Hrvaški skoraj zagotovo omogočilo vstop v unijo leta 2012.
Poleg tega ZDA niso kritizirale Hrvaške, potem ko je glavni haaški tožilec Serge Brammertz na začetku decembra v poročilu ZN-a negativno ocenil sodelovanje Zagreba z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, temveč so pohvalile prizadevanja Hrvaške, da bi čim prej sklenila pogajanja z EU-jem, dodaja časnik.
Poslabšanje odnosov?
Medtem so prizadevanja Zagreba v korist neodvisnemu Kosovu na Meddržavnem sodišču v Haagu izzvala ostre odzive v Beogradu. Pojasnila Hrvaške, da je imelo Kosovo pravico do samostojnosti na podlagi jugoslovanske ustave iz leta 1974, ker je bil"konstitutivni element federacije", so razglasili za "izredno sovražno dejanje".
Srbski politiki so bili dodatno ogorčeni, ker je Hrvaška svojo izjavo podala po tem, ko je Vojvodina znova dobila delno avtonomijo, ki jo je z ustavnimi spremembami leta 1989 ukinil Slobodan Milošević. Neimenovani vir je presodil, da hrvaška stališča ne bodo dramatično poslabšala odnosov s Srbijo, saj je Vojvodina ločen primer, Hrvaška pa si ne prizadeva za kar koli glede Vojvodine, kar bi lahko destabiliziralo Srbijo.