Hrvaška vlada pod taktirko Jadranke Kosor hitro izgublja podporo med ljudmi. Foto: EPA
Hrvaška vlada pod taktirko Jadranke Kosor hitro izgublja podporo med ljudmi. Foto: EPA

Kar 58,3 odstotka sodelujočih v raziskavi javnega mnenja, ki jo je objavil Jutarnji list, podpira čimprejšnje parlamentarne volitve, kar 37,5 odstotka vprašanih je vlado pod vodstvom premierke Jadranke Kosor ocenilo z nezadostno oceno, dvojko ji je dalo 28,2 odstotka vprašanih, le štirje odstotki pa so hrvaški vladi podelili petico.

Na vprašanje, kdo bi lahko uredil razmere na Hrvaškem, je kar 32,7 odstotka vprašanih odgovorilo, da bi Hrvaško iz gospodarske in politične krize rešili državljani sami, 15,3 odstotka jih je odgovorilo, da bi to lahko storila vlada, 11,8 odstotka pa zaupa Evropski uniji in le 4,2 odstotka opoziciji. Kar 19 odstotkov vprašanih meni, da lahko Hrvaško iz krize reši Bog.

Najbolje kaže opozicijski stranki SDP
Največjo opozicijsko stranko SDP podpira 26,7 odstotka državljanov, medtem ko bi vladajočo stranko HDZ volilo 15,1 odstotka državljanov. Petodstotni volilni prag bi prestopila le še opozicijska Hrvaška narodna stranka (HNS).

Raziskava agencije Mediana Fides, ki so je izvedli sredi marca, v njej pa je sodelovalo 694 ljudi, je tudi pokazala, da 41,2 odstotka državljanov meni, da so za krizo odgovorni skorumpirani državni uradniki, 38,3 odstotka pa, da je odgovorna hrvaška vlada.