Kljub obsodbi zaradi vojnih zločinov je Norac za številne Hrvate še zmeraj vojni junak. Foto: EPA
Kljub obsodbi zaradi vojnih zločinov je Norac za številne Hrvate še zmeraj vojni junak. Foto: EPA

Josipović je odločitev o odvzemu vojaških činov Branimirju Glavašu, Mirku Norcu, Tihomirju Oreškoviću in Siniši Rimcu sprejel 9. septembra, odločba pa je začela veljati v ponedeljek, ko je bila objavljena v uradnem listu.

Hrvaški predsednik je tudi vrhovni poveljnik hrvaške vojske in je odločitev sprejel na podlagi ustave ter zakona o služenju v oboroženih silah.

Vojaški čin je predsednik odvzel tudi Vladimirju Zagorcu, ker je bil obsojen zaradi zlorabe položaja.

Zdaj že nekdanjih pet častnikov je z odvzemom činov izgubilo pravico, da bi se predstavljali kot častniki ali nosili uniformo, odvzete pa so jim bile tudi druge pravice, ki izhajajo iz vojaškega statusa.

Upokojeni general Glavaš je brez čina ostal, ker je bil obsojen na osem let zapora zaradi vojnih zločinov v Osijeku na začetku 90. let prejšnjega stoletja. Za vojne zločine v istem obdobju v Gospiću je generalmajor Norac dobil 12 let zapora, njegova kolega, upokojeni polkovnik Orešković in major Rimac, pa po 15 in 8 let zapora.

Zagorcu je bil čin odvzet zaradi zlorabe položaja in pooblastil ter kraje dragocenih draguljev s hrvaškega obrambnega ministrstva. Obsojen je bil na sedem let zapora.