Premier Orešković je pozval Karamarka (na sliki) k odstopu, s tem pa je povzročil zgolj, da je zdaj Karamarko premierju obrnil hrbet. Foto: EPA
Premier Orešković je pozval Karamarka (na sliki) k odstopu, s tem pa je povzročil zgolj, da je zdaj Karamarko premierju obrnil hrbet. Foto: EPA
Konec sožitja v hrvaški vladi. Foto: Reuters
Hrvaški vladi so šteti dnevi
Hrvaška globoko v politični krizi

Karamarko, sicer prvi podpredsednik vlade, je zavrnil zahtevo premierja, naj odstopi s položaja podpredsednika vlade. Kot je dejal, je bil izbran na volitvah z glasovi 800.000 volivcev, medtem ko so Oreškovića za premierja potrdili v saboru, v katerem ima HDZ s partnerji večino poslank in poslancev.

Predsednik HDZ-ja je še dejal, da ga je Orešković v prejšnjih tednih, potem ko je opozicija zahtevala saborsko razpravo o nezaupnici proti njemu zaradi poslovnih povezav njegove žene z lobistom madžarskega Mola, večkrat podprl. Podpora premierja je bila jasna tudi, ko je koalicijski partner Most neodvisnih list zahteval odhod Karamarka iz vlade.

HDZ ne zaupa Oreškoviću ...
"Gospod Orešković ne uživa več našega zaupanja po današnjem saltu mortalu, ki ga nihče ne razume," je dejal Karamarko, pri čemer se je nanašal na Oreškovićevo zahtevo po odstopu tako Karamarka kot predsednika Mosta Boža Petrova.

Kot je še dejal, bo HDZ skušal oblikovati novo večino v saboru ali pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve. V HDZ-ju tako razmišljajo o poskusu oblikovanja nove saborske večine, če jim ne bo uspelo, pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve. Dejal je sicer, da bi raje oblikovali novo parlamentarno večino, ker so volitve drage in vzamejo veliko časa.

... niti Mostu
Karamarko je še dejal, da se Most neodvisnih list ni pokazal kot verodostojen partner in da se je vedel, kot bi bil opozicija, čeprav je HDZ velikokrat popustil. "Če se je začel proces razdružitve, se je začel danes," je poudaril.

Petrov je bil pripravljen odstopiti, Karamarko ne
Petrov je pred tem sicer izjavil, da je pripravljen odstopiti, če bo to prispevalo k boljši prihodnosti in stabilizaciji Hrvaške. Obenem pa je vztrajal, da mora Karamarko oditi iz vlade.

Pred tem je premier Orešković na sedežu hrvaške vlade tako Karamarka kot Petrova pozval, naj odstopita, da bo vlada lahko nadaljevala izvajanje začetih reform. "Na ta način bomo potrdili stabilnost vlade," je dejal.

Most ni hotel podpreti Karamarka v aferi Mol
Spor med Karamarkom in Petrovom je nastal, ko ministri Mosta niso podprli Karamarka v povezavi z zahtevo opozicije o glasovanju o njegovi nezaupnici. Opozicija glasovanje zahteva zaradi afere s poslovanjem Karamarkove žene z lobistom madžarskega Mola.

"Kot veste, so odnosi med gospodoma Karamarkom in Petrovom postali preveliko breme za vlado in Hrvaško," je dejal Orešković, ki je uvodoma poudaril, da sam ne namerava odstopiti s premierskega položaja. Spomnil je, da si je v preteklih dneh zelo prizadeval, da bi se odnosi med podpredsednikoma vlade izboljšali, a se to, kar obžaluje, ni zgodilo.

"Zaradi tega pozivam Karamarka in Petrova, naj v nacionalnem interesu odstopita s svojih položajev, da bi ta vlada lahko nadaljevala izvajanje začetih reform, katerih prve rezultate že vidimo," je izjavil Orešković. Kot je dodal, bodo na ta način do konca uveljavili reforme in popeljali državo iz krize. Meni, da predčasne parlamentarne volitve ne bi bile v interesu hrvaškega naroda, ker bi državo stale od milijardo do dve milijardi evrov.

Hrvaški vladi so šteti dnevi
Hrvaška globoko v politični krizi