Če gre verjeti slovenskemu premierju, naj bi bilo vprašanje Ljubljanske banke rešeno v prihodnjih treh mesecih. Foto: Ukom
Če gre verjeti slovenskemu premierju, naj bi bilo vprašanje Ljubljanske banke rešeno v prihodnjih treh mesecih. Foto: Ukom
NLB
Jutarnji list piše, da naj bi v novem krogu pogajanj v Baslu Slovenija uporabila argument, da Nova Ljubljanska banka ni naslednica Ljubljanske banke in da tako nima nobenega dolga do hrvaških varčevalcev. Foto: MMC RTV SLO
Odmevi na dogovor v Bohinju

Kot poroča RTV-jeva dopisnica iz Zagreba Nataša Prislan, je odvetnik hrvaških varčevalcev Milivoje Žugić povedal, da je vprašanje varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke kompleksno vprašanje, a poudaril, da imajo hrvaški varčevalci pravico do povrnjenega denarja, ne glede na politično rešitev. "Varčevalci morajo biti poplačani, te pravice jim nihče ne more vzeti ali jih prikrajšati za to in ne nazadnje, varčevalci morajo sprejeti poplačilo, ne glede na to, kdo oz. katera stran bi jim izplačala 160 milijonov evrov dolga," je povedal Žugić.

Odvetnik Žugić je primer pred leti že predal Evropskemu sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ki je pred dvema letoma dokončno zavrglo tožbo skupine hrvaških varčevalcev in spodbudilo države naslednice nekdanje Jugoslavije, naj nadaljujejo reševanje tega vprašanja v okviru dunajskega sporazuma o reševanju nasledstvenih vprašanj.

Urad za nasledstvo ne obstaja več
Sicer hrvaški mediji ob tem še vedno ugibajo o mogočih scenarijih za rešitev vprašanja nekdanje Ljubljanske banke in hrvaških varčevalcev. Sprašujejo se predvsem, kdo bo premierki strokovno pomagal pri reševanju tega vprašanja, saj hrvaški vladni urad za nasledstvo že pet let ne obstaja več.

Kot piše Jutarnji list, je vladni urad za nasledstvo, ki so ga ustanovili leta 1992, pred petimi leti nehal obstajati. Ukinili so ga samo dva tedna po smrti njegovega prvega in edinega predsednika, uglednega ekonomista, Boža Marendića. Marendić je umrl 29. junija 2005, vlada pa je urad z uredbo 14. julija istega leta ukinila. Vsa dokumentacija, pravice in dolžnosti urada so takrat prešli na ministrstvo za pravosodje.

Kosorjeva: Bodite potrpežljivi
Ob tem Jutarnji list piše, da je vlada nekdanjega premierja Iva Sanaderja nasledstvena vprašanja očitno potisnila na stranski tir, vprašanje pa je, kako se bo z vprašanjem nasledstva ukvarjala vlada premierke Jadranke Kosor. Na novinarsko vprašanje, kdo se bo ukvarjal z vprašanjem dolga Ljubljanske banke, je premierka odgovorila le "bodite potrpežljivi".

Je NLB naslednik Ljubljanske banke?
Kot poroča Radio Slovenija, je nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić opozoril, da varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke ni mogoče deliti na podlagi nacionalnosti, saj so slovenski varčevalci dobili denar, hrvaški in bosanski pa ne. Ob tem Jutarnji list zavrača slovenski argument, da Nova Ljubljanska banka ni pravna naslednica Ljubljanske banke, in se sklicuje na nedavno razsodbo okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je v razsodbi zapisalo, da NLB je pravni naslednik nekdanje Ljubljanske banke. Temu do zdaj ni pritrdilo nobeno evropsko sodišče.

Odmevi na dogovor v Bohinju