Ivo Sanader mora biti izpuščen do 30. novembra, je odločilo hrvaško ustavno sodišče. Foto: EPA
Ivo Sanader mora biti izpuščen do 30. novembra, je odločilo hrvaško ustavno sodišče. Foto: EPA

Hrvaško ustavno sodišče je zdaj pozitivno odgovorilo na pritožbo Sanaderjevih odvetnikov. Po njihovem mnenju razlogi, ki jih navaja vrhovno sodišče, niso zadostni in niti relevantni, da bi upravičili trditve o nevarnosti morebitnega pobega. Navajajo, da lahko Sanader ostane v priporu najdlje do 30. novembra opolnoči, če pristojno sodišče ne bo sprejelo nove odločitve o podaljšanju pripora, ki bo utemeljena na zadostnih in relevantnih razlogih, ali pa nove odločitve, ki bo določala varnostne ukrepe za njegovo navzočnost v nadaljevanju postopka, ne da bi Sanaderju hkrati odvzeli prostost.

Vrhovno sodišče je razveljavilo prvostopenjsko sodbo v korupcijskem primeru Fimi media. Prvoobtoženemu Ivu Sanaderju, ki je bil obsojen na devet let zapora, je vrhovno sodišče podaljšalo pripor in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor. Čeprav so Sanaderjevi odvetniki zbrali nepremičnine v vrednosti varščine, je sodišče nato večkrat zavrnilo predlog zaradi neustrezne dokumentacije.

Sanader je v zagrebškem priporu od novembra 2012, ko je bil obsojen na osem let in pol zapora v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tudi to sodbo so razveljavili zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo, primer pa vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

Nekoč eden najvplivnejših politikov na Hrvaškem je bil sicer danes na sodišču v korupcijskem primeru Planinska, na obravnavi so pričali tudi nekdanji ministri v njegovi vladi Ivan Šuker, Gordan Jandroković in Božo Biškupić.