Že do zdaj so bile cigarete v Bosni in Hercegovini ter Srbiji tudi do dvakrat cenejše kot na Hrvaškem. Foto: EPA
Že do zdaj so bile cigarete v Bosni in Hercegovini ter Srbiji tudi do dvakrat cenejše kot na Hrvaškem. Foto: EPA

Po poročanju Večernjega lista se bodo najcenejše cigarete na Hrvaškem, ki so do zdaj stale enajst kun (1,53 evra), s prvim januarjem podražile na 20 kun oziroma 2,78 evra.

Med najbolj prodajanimi cigaretami so tiste hrvaških podjetij, katerih zavojček v povprečju stane 15 kun (2,09 evra). Po novem bo treba zanje odšteti 24 kun (3,34 evra). Cigarete tujih znamk bodo dražje za devet kun (1,25 evra), namesto 20 kun bo nova cena 29 kun (4,04 evra). Proizvajalci in trgovci so ogorčeni in trdijo, da nobena evropska država ni uvedla tako drastičnega enkratnega zvišanja cen.

1.200.000 kadilcev v državi
Po napovedih hrvaškega ministra za zdravje Darka Milinovića bo eden izmed finančnih virov za reformo zdravstva tudi novost, da bodo kadilci plačali dodatnih pet kun (0,7 evra) za zavojček cigaret v letu 2009, v naslednjih dveh letih pa še kuno več za vsako leto. Od prodaje cigaret se je v hrvaški proračun do zdaj steklo 3,5 milijarde kun na leto, v državi pa naj bi bilo 1.200.000 kadilcev. Hrvaška bo tako s prvim januarjem postala država, ki bo imela glede na kupno moč prebivalstva najdražje cigarete v Evropi.

Tako dramatična podražitev bo po predvidevanjih zmanjšala prodajo cigaret na domačem trgu in povečala nakupe v sosednjih državah ter tudi na črnem trgu.

A. P.