V Iranu deluje vse več centrifug za bogatenje urana, kar razburja Izrael, ZDA in nekatere Iranu sovražne arabske države. Foto: EPA
V Iranu deluje vse več centrifug za bogatenje urana, kar razburja Izrael, ZDA in nekatere Iranu sovražne arabske države. Foto: EPA
Jukija Amano, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA
IAEA ostaja zaskrbljen zaradi narave iranskega jedrskega programa. Iran je novembrsko poročilo zavrnil s skopimi besedami: "Neutemeljene obtožbe." Foto: Reuters

IAEA v zaupnem dokumentu, ki je prišel v javnost, poroča o propadli opazovalni misiji v Iranu, ki ji je uradni Teheran preprečil obisk vojaškega objekta Parčin južno od prestolnice, zaradi česar so inšpektorji zapustili državo.

Iran in mednarodna skupnost sta se v zadnjih mesecih zapletla v oster spor zaradi narave iranskega jedrskega programa. Zahodne in arabske države trdijo, da je končni cilj Irana jedrska bomba, medtem ko islamska republika zatrjuje, da gre izključno za raziskave za uporabo pri pridobivanju elektrike.

"Agencija je še naprej resno zaskrbljena nad možno vojaško razsežnostjo iranskega jedrskega programa," so zapisali na Dunaju v četrtletnem poročilu.

Deluje dodatnih 700 centrifug
Iran je v primerjavi z zadnjim obiskom inšpektorjev IAEA-ja novembra 2011 potrojil proizvodnjo 20-odstotno obogatenega urana in v ta namen vzpostavil dodatnih 696 centrifug, ugotavlja IAEA. Iran sedaj poseduje prek sto kilogramov 20-odstotno obogatenega urana, kar je manj kot polovica količine urana, potrebne za izdelavo atomske bombe.

Možnost, da bi Iran lahko razvijal jedrsko orožje, vse bolj skrbi IAEA, še izpostavlja agencija v poročilu. Za to bi Iran, ki vztraja, da nima namena razvijati jedrskega orožja, sicer potreboval 90-odstotno obogateni uran.

Zagovor Irana: Neutemeljene domneve
Uradni Teheran je inšpektorjem med njihovim obiskom sicer predstavil dokument, ki naj bi odgovoril na vsa vprašanja agencije o njegovem jedrskem programu. A dokument po navedbah IAEA-ja zgolj zavrača vse pomisleke agencije z besedami, da gre za neutemeljene domneve.

Inšpektorji so v poročilu kritični tudi do sprejema, ki so ga doživeli v Iranu, saj niso imeli možnosti pogovora z vodilnimi iranskimi strokovnjaki. Prav tako niso dobili dovoljenja oblasti za obisk območja Parčin v bližini Teherana, kjer so po navedbah novembrskega poročila IAEA-ja znanstveniki izvajali sumljive poskuse z eksplozivi.

Putin: Cilj je zamenjava režima v Iranu
Kot prva je zaskrbljenost nad novim poročilom že izrazila Nemčija, ki se je dolgo zavzemala za neposredne pogovore z Iranom o jedrskem programu. Oglasil se je tudi ruski premier Vladimir Putin: "Mislim, da se pod pretvezo preprečiti razširitev jedrskega orožja na potencialno novo državo v Iranu skuša doseči drugačen cilj - zamenjati režim."

Pričakovano ostro so se odzvale ZDA. Bela hiša je opozorila, da najnovejše poročilo IAEA-ja samo potrjuje, da iranski jedrski program napreduje ob kršitvah resolucij Združenih narodov v smeri vojaškega namena. "Iranska dejanja prikazujejo, zakaj Iran ni uspel prepričati mednarodne skupnosti v miroljubne namene jedrskega programa," je v izjavi ameriške vlade poudaril Tommy Vietor, predstavnik Nacionalnega varnostnega sveta v Beli hiši.