Na Dunaju potekajo sklepna pogajanja med Iranom in šesterico, ob tem pa je Jukija Amano opomnil Teheran, da že več mesecev dolguje nekatere odgovore. Foto: Reuters
Na Dunaju potekajo sklepna pogajanja med Iranom in šesterico, ob tem pa je Jukija Amano opomnil Teheran, da že več mesecev dolguje nekatere odgovore. Foto: Reuters
John Kerry in Laurent Fabius
Ameriški zunanji minister John Kerry se je pred prihodom na Dunaj ustavil v Parizu pri francoskem zunanjem ministru Laurentu Fabiusu, kjer je bil tudi savdijski kolega Savd Al Fajsal. Savdska Arabija, tesna zaveznica ZDA, je hkrati tudi največja regionalna tekmica Irana. Foto: Reuters
Reza Nadžafi, veleposlanik Irana pri IAEA-ju
Iranci so zaprosili za podaljšanje roka za dogovor, medtem ko zlasti ZDA vztrajajo, da mora biti 24. novembra okvirni dogovor za razrešitev iranskega jedrskega vprašanja že na mizi za podpis. Foto: Reuters

Čas za dogovor o spornem iranskem jedrskem programu se izteka, Iran in šesterica pa se še naprej pospešeno pogajata o sporazumu, ki bi odpravil večino sankcij proti Teheranu, ta pa bo v zameno prekinil vse dvomljive jedrske procese, ki omogočajo tudi razvoj jedrskega orožja.

Na Dunaju se je o Iranu razgovoril generalni direktor IAEA-ja, agencije Združenih narodov, ki skrbi za jedrske programe po svetu in jih nadzoruje, tako civilne kot vojaške. Japonec Jukija Amano je nezadovoljen s sodelovanjem iranskih oblasti, ki še vedno oklevajo in zavlačujejo s pojasnili, za katere je zaprosila Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Dolžan odgovore že od avgusta
"Pozivam Iran, da okrepi sodelovanje z agencijo in da poskrbi za pravočasen dostop do pomembnih informacij, dokumentov, krajev, materialov in osebja," j
e bil odločen Amano, ki je nato izpostavil, da na Dunaju še vedno čaka odgovore, za katere se je uradni Teheran zavezal, da jih bo poslal do konca avgusta.

"Iran še vedno ni dal nobenega pojasnila, ki bi agenciji pomagal pri praktičnih ukrepih," je Amano opozoril, da Iran dolguje predvsem pojasnila o razvoju raketnega programa, ki je zmožen nositi tudi jedrsko oborožitev, za kar naj bi po podatkih IAEA-ja Iranci tudi razvijali sprožilne mehanizme.

Že 12 let motnja za mednarodno skupnost
Amano je sicer ob koncu pokazal optimizem, da bo Iran dostavil zahtevane odgovore, s čimer bi tudi potrdil predanost zavezi, da se dogovori s šesterico. Hkrati je vodja IAEA-ja tudi izrazil prepričanje, da nedokončano poročilo ne bi smelo predstavljati ključne ovire pri sprejetju dogovora, s katerim bi razrešili iransko jedrsko vprašanje, ki mednarodno skupnost obremenjuje že 12 let.

V zadnjem letu se je Iran znova usedel za pogajalsko mizo in skupaj s Francijo, Nemčijo, Rusijo, Kitajsko, Veliko Britanijo in ZDA išče pot do dogovora, ki bi ga morali sprejeti do konca novembra. Opazovalci velike strateške igre sicer menijo, da do postavljenega roka še ne bo sporazuma, a to ne bi smelo zaustaviti pogajanj, in da se lahko sporazum sprejme tudi decembra ali januarja.

Jedrsko elektrarno Arak bodo dokončali
Glavni iranski jedrski pogajalec Ali Akbar Salehi je na pogajanjih na Dunaju izključil možnost, da bi se Iran odpovedal predelavi spornega reaktorja na težko vodo v Araku, ki ga še gradijo. Za mednarodno skupnost Arak predstavlja razlog za zaskrbljenost, ker bi lahko Teheran iz porabljenega goriva reaktorja teoretično pridobil plutonij, primeren za izdelavo jedrskega orožja. Zahod zato od Irana zahteva zaprtje reaktorja ali predelavo v obrat na lahko vodo.

Iran to zavrača, je pa spomladi sporočil, da bo reaktor predelal. Arak bo tudi po predelavi ostal reaktor na težko vodo, vendar bo lahko proizvedel le petino prvotno predvidene količine plutonija. Teheran upa, da bo s tem zadostil zahtevam Zahoda.

Samo še štirje dnevi do izteka roka
Zadnji krog pogajanj Irana in šesterice svetovnih sil - petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a in Nemčije - prek iztekom roka za končni dogovor 24. novembra se je na Dunaju začel v torek. Začasni dogovor so strani dosegle novembra lani.

Ameriški državni sekretar John Kerry je izjavil, da so svetovne sile, ki se pogajajo s Teheranom, enotne in se ne pogovarjajo o podaljšanju roka za končni dogovor. "Da, želimo sporazum, a ne kakršen koli sporazum," je dejal Kerry, ki se je v Parizu o pogajanjih pogovarjal s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom in savdskim kolegom princem Savdom Al Fajsalom. Iz Pariza je Kerry nato odletel na Dunaj, kjer se je pridružil pogajanjem.